To chyba jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań! Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze są miękkie w środku, soczyste, a mięso idealnie oddziela się od kostek. Słodko ostry smak glazury to raj dla podniebienia! Idealna przekąska na jutrzejszy, decydujący mecz! Do tego wyraziste w smaku sosu i ziemne piwo!
Składniki na marynatę:
- 250 g płynnego miody
- 185 g musztardy Dijon
- 2 łyżki musztardy Francuskiej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Dodatkowo:
- 1 ½ kg skrzydełek
- sól
- pieprz
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu sojowego
Składniki na sos czosnkowy:
- 180 g gęstego jogurtu np. greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Składniki na sos ketchupowy:
- 150 g ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka sosu chili słodko-pikantnego
- opcjonalnie 1 kropla sosu tabasco
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie marynaty:
W dużej misce łączymy wszystkie składniki na marynatę. Dokładnie mieszamy i odlewamy ok. ½ szklanki, którą póki co odstawiamy (przygotujemy z niej na koniec glazurę)
Skrzydełka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części – końcówki skrzydełek wyrzucam. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Podzielone skrzydełka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc (należy przemieszać skrzydełka od czasu do czasu).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Skrzydełka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut.
Po tym czasie odkrywamy naczynie, temperaturę pieczenia zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy skrzydełka jeszcze ok. 40 minut.
Odłożoną wcześniej marynatę (około połowy szklanki) przelewamy do rondelka, dodajemy do niej ketchup i sos sojowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż sos zgęstnieje ok. 7 minut.
Upieczone skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy przygotowaną glazurą i posypujemy ziarnami sezamu. Blachę wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 minut.
Skrzydełka podajemy ciepłe posypane posiekanym szczypiorkiem z ulubionymi sosami.
Przygotowanie sosu czosnkowego:
Jogurt z majonezem dokładnie mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i koperek. Sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu ketchupowego:
Ketchup mieszamy z majonezem, sosem chili i tabasco. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.