Najlepsze i najprostsze ciasto z rabarbarem jakie jadłam! Skubaniec z rabarbarem jest szybki i tani w przygotowaniu, o obłędnym smaku! Rabarbar i słodka beza to duet idealny, któremu trudno się oprzeć. To ciasto to będzie HIT tej wiosny i lata!
Składniki na ciasto:
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukry z wanilią
- 390 g mąki tortowej
- 225 g masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 jajko klasa wagowa L
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 1 kg – 1,2 kg rabarbaru
- 100 g cukru
- 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej
Składniki na beze:
- 4 białka z dużych jaj (klasa L)
- 200 g drobnego białego cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 30-40 g drobno posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.
Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 lub większą (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia).
Do pozostałego ciasta dodajemy posiekane orzechy. Zagniatamy.
Przygotowanie nadzienia:
W misce mieszamy mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną z cukrem. Rabarbar myjemy i kroimy 1-2 cm kawałki i wrzucamy do mąki wymieszanej z cukrem. Delikatnie mieszamy.
Na ciasto przekładamy rabarbar, na który następnie delikatnie wykładamy pianę z białek.
Na bezę kruszymy (rozcieramy między palcami) pozostałe ciasto wymieszane z orzechami.
Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-55 minut.
Skubaniec z rabarbarem pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!