Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Skubaniec z rabarbarem
Skubaniec z rabarbarem
  • Skubaniec z rabarbarem

Najlepsze i najprostsze ciasto z rabarbarem jakie jadłam! Skubaniec z rabarbarem jest szybki i tani w przygotowaniu, o obłędnym smaku! Rabarbar i słodka beza to duet idealny, któremu trudno się oprzeć. To ciasto to będzie HIT tej wiosny i lata!

Skubaniec z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukry z wanilią
  • 390 g mąki tortowej
  • 225 g masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 jajko klasa wagowa L
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg – 1,2 kg rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej

Składniki na beze:

  • 4 białka z dużych jaj (klasa L)
  • 200 g drobnego białego cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 30-40 g drobno posiekanych orzechów laskowych
Skubaniec z rabarbarem

Przygotowanie bezy:

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni. W misce mieszamy cukier z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Na koniec dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto będzie dość kruche.

Większą połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 lub większą (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia).

Do pozostałego ciasta dodajemy posiekane orzechy. Zagniatamy.

Skubaniec z rabarbarem

Przygotowanie nadzienia:

W misce mieszamy mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną z cukrem. Rabarbar myjemy i kroimy 1-2 cm kawałki i wrzucamy do mąki wymieszanej z cukrem. Delikatnie mieszamy.

Na ciasto przekładamy rabarbar, na który następnie delikatnie wykładamy pianę z białek.

Na bezę kruszymy (rozcieramy między palcami) pozostałe ciasto wymieszane z orzechami.

Blachę z ciastem wstawiamy do  nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-55 minut.

Skubaniec z rabarbarem pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Skubaniec z rabarbarem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź