Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1806.900 - Śledzie opiekane w zalewie octowej
4
Śledzie opiekane w zalewie octowej
  • 1806.900 - Śledzie opiekane w zalewie octowej

Kocham śledzie.. mogłabym je jeść i jeść! Dziś zapraszam na śledzie opiekane w zalewie octowej – przysmak mojego męża! Choć do Świąt mamy jeszcze trochę czasu to może warto już teraz zastanowić się nad menu 🙂

2230.900 - Śledzie opiekane w zalewie octowej

Składniki na śledzie:

  • 1 ½ kg filetów śledziowych ze skórą
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • sól morska
  • pieprz czarny młynek
  • olej do smażenia

 

1770.900 - Śledzie opiekane w zalewie octowej

Składniki na zalewę octową:

  • 1750 ml wody
  • 625 ml octu 10%
  • 225 g cukru
  • 3 łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 5-7 całe ziela angielskie
  • 6-8 całe ziarna czarnego pieprzu

 

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki gorczycy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 liści laurowych

 

1796.900 - Śledzie opiekane w zalewie octowej 

Przygotowanie śledzi:

Śledzie płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor.

 

Przygotowanie zalewy:

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy sól, cukier i pozostałe przyprawy. Cebule i marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, również dodajemy do zalewy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, po czy dodajemy ocet. Zalewę jeszcze raz zagotowujemy.

2237.900 - Śledzie opiekane w zalewie octowej

Do wyparzonych i suchych słoików (ok. 3-4 dużych) wsypujemy po ok. ½ łyżeczki gorczycy, dodajemy liść laurowy i po kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy pionowo usmażone śledzie. Słoiki zalewamy gorącą zalewą tak, aby przykryła śledzie, dodajemy warzywa i przyprawy z zalewy i zakręcamy.

Gdy wystygną przechowujemy w lodówce.

Śledzie można spożywać po ok. 3-4 dniach.

1811.900 - Śledzie opiekane w zalewie octowej

 

 

Komentarze

  • mopswkuchni

    Written on 19 listopada 2015

    Zazdroszczę Ci naprawdę, że masz męża, który tak lubi śledzie. Jadłam tak przygotowane płotki łowione przez mojego tatę na Mazurach. Śledziki muszę być jeszcze lepsze.

    Odpowiedz
    • Marta

      Written on 19 listopada 2015

      Mój mąż tylko lubi te śledzie.. za innymi nie przepada 😛
      Za to ja mogłabym jeść śledzie no okrągło 🙂 A ja zazdroszczę dostępu do świeżych rybek..

      Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 21 lipca 2021

      Ty, tak na poważnie? Zanim komukolwiek napiszesz jeszcze taki komentarz to dokładnie sprawdź jak to działa. Na Doradcy Smaku to jest moj przepis i moje zdjęcia, tak te same, które znalazłeś na blogu kuchnia-marty.pl

      Co więcej DS nawet napisał jakbyś zwrócił/zwróciła uwagę, że to ja jestem autorem 🙂

      Co do praw autorskich i intelektualnych to raczej mam trochę większą wiedzę niż Ty. Bardzo długo współpracowałam z Doradcą Smaku, a nawet Prymatem robiąc dla nich zdjęcia.
      Przykro mi ale rozczaruję Cię… te zdjęcia były i są mojego autorstwa i jestem ich właścicielem.

      Pozdrawiam i życzę miłego dnia 🙂

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź