Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1899.900 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem
2
Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem
  • 1899.900 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem

Szukacie pomysłu na szybką i oryginalną w smaku przystawkę? Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem są idealną propozycją. Pyszne filety śledziowe w słodkiej, octowej zalewie w połączeniu z ostrym smakiem chrzanu tworzą duet idealny! Koniecznie musicie spróbować tego połączenia.

1918.900 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem

Składniki na śledzie:

  • 10 filetów śledziowych ze skórą
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 1 jabłko
  • sól morska
  • pieprz czarny (młynek)
  • mąka żytnia do obtaczania
  • olej do smażenia

 

1881.900 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem

Składniki na marynatę:

  • ½ kopru włoskiego (fenkuł)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 całe ziela angielskie
  • 8-10 całych ziaren czarnego pieprzu
  • 225 g cukru
  • 300 ml octu 10%
  • 300 ml wody

 

1884.900 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem

Przygotowanie śledzi:

Śledzie płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na każdy płat śledzia nakładamy trochę chrzanu i ok. 1 łyżeczki startych jabłek. Śledzie składamy na pół i oprószamy/obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

1888.900 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem

Przygotowanie marynaty:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, tak samo postępujemy z koprem włoskim. Jabłek nie obieramy, usuwamy tylko gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy cebulkę, fenkuł i jabłka oraz pozostałe przyprawy. Odstawiamy na 10 minut. Marynatę jeszcze raz podgrzewamy.

1906.900 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem

Usmażone śledzie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącą marynatą.

Jak wystygną chowamy do lodówki.

Śledzie są gotowe do spożycia po 24 godzinach. Można je przechowywać w marynacie w lodówce ok. 4-5 dni.

1903.900 - Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem

Komentarze

  • mopswkuchni

    Written on 18 listopada 2015

    Śledzie to trudny temat u mnie w domu, bo niestety i mąż i większość dalszej rodziny za nimi nie przepada. Zazwyczaj robię coś z matjasów, bo i świeże filety ciężko kupić. Ale muszę się o nie postarać i wyczarować coś podobnego. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź