Szukacie pomysłu na szybką i oryginalną w smaku przystawkę? Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem są idealną propozycją. Pyszne filety śledziowe w słodkiej, octowej zalewie w połączeniu z ostrym smakiem chrzanu tworzą duet idealny! Koniecznie musicie spróbować tego połączenia.
Składniki na śledzie:
- 10 filetów śledziowych ze skórą
- 2-3 łyżki chrzanu
- 1 jabłko
- sól morska
- pieprz czarny (młynek)
- mąka żytnia do obtaczania
- olej do smażenia
Składniki na marynatę:
- ½ kopru włoskiego (fenkuł)
- 2 czerwone cebule
- 2 jabłka
- 3-4 liście laurowe
- 3-4 całe ziela angielskie
- 8-10 całych ziaren czarnego pieprzu
- 225 g cukru
- 300 ml octu 10%
- 300 ml wody
Przygotowanie śledzi:
Śledzie płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na każdy płat śledzia nakładamy trochę chrzanu i ok. 1 łyżeczki startych jabłek. Śledzie składamy na pół i oprószamy/obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Przygotowanie marynaty:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, tak samo postępujemy z koprem włoskim. Jabłek nie obieramy, usuwamy tylko gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy cebulkę, fenkuł i jabłka oraz pozostałe przyprawy. Odstawiamy na 10 minut. Marynatę jeszcze raz podgrzewamy.
Usmażone śledzie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącą marynatą.
Jak wystygną chowamy do lodówki.
Śledzie są gotowe do spożycia po 24 godzinach. Można je przechowywać w marynacie w lodówce ok. 4-5 dni.
mopswkuchni
Written on 18 listopada 2015
Śledzie to trudny temat u mnie w domu, bo niestety i mąż i większość dalszej rodziny za nimi nie przepada. Zazwyczaj robię coś z matjasów, bo i świeże filety ciężko kupić. Ale muszę się o nie postarać i wyczarować coś podobnego. Pozdrawiam
Marta
Written on 18 listopada 2015
Cieszę się, że udało mi się Ciebie zainspirować i trzymam kciuki żeby domownikom zasmakowało 😀