Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Smalec z fasoli
2
Smalec z fasoli
  • Smalec z fasoli

Smalec z fasoli to rodzaj pasty kanapkowej, który zachwyci Was smakiem! Jest niezwykle prosty, aromatyczny i szybki w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie go przygotować – jestem pewna, że na stałe zagości w Waszym menu.

8612 - Smalec z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli w zalewie (400 g)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej wędzonej papryki (koniecznie wędzonej – chodzi o aromat)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżki oleju

8623 - Smalec z fasoli

Przygotowanie:

Fasole odcedzamy na sicie z zalewy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków. Ja nie miksuje fasoli bo nie chcę otrzymać zbyt rzadkiej masy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażany na oleju. Gdy cebula się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek i wędzoną paprykę. Mieszamy i smażymy kilka chwil.

Gdy cebula lekko przestygnie dodajemy ją do fasoli. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smalec z fasoli podajemy z pieczywem i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

8627 - Smalec z fasoli

8691 - Smalec z fasoli

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź