Takie śmietankowe bułeczki to doskonały pomysł na śniadanie! Miękkie, śmietankowe.. po prostu pyszne! Jeśli znajdziecie trochę wolnego czasu to koniecznie je przygotujcie!
Składniki:
- 80 ml śmietany kremówki 30%
- 120 ml mleka 3,2%
- 1 małe jajko
- 35 g cukru
- 90 g mąki tortowej
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suchych drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
Składniki na glazurę:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka wrzątku
Przygotowanie:
W misce podgrzewamy śmietanę i mleko, dodajemy drożdże, jajko oraz dwa rodzaje mąki wymieszane z solą. Przez 10 minut wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki tortowej.
Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Okrągłą formę smarujemy masłem – spód i boki.
Gdy ciasto wyrośnie wciskamy je ręką i przekładamy na blat. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej robimy bułeczki okrągłe lub pętelki.
Bułki przekładamy do formy – między bułkami należy zachować odstęp. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45-50 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Jajko mieszamy z 1 łyżką wody i smarujemy bułki. Pieczemy ok. 25-30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy glazurę. Miód rozpuszczamy we wrzącej wodzie, przygotowaną glazurą smarujemy upieczone bułki.
Bułki przez 10 minut pozostawiamy w formie następnie, zdejmujemy obręcz i studzimy.
Jola
Written on 12 maja 2017
Przepyszne zwiększyłam ilość mąki a smak super.