Spaghetti aglio olio e peperoncino – minimum składników – maksimum smaku. Tak w jednym zdaniu określam ten przepyszny makaron. To idealna propozycja na szybki obiad lub kolację na ciepło. Miłośnicy ostrego smaku będą zachwyceni, do tego lampka schłodzonego, białego wina..
Składniki dla dwóch osób:
- 200 g makaronu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- 1 – 1 ½ papryczka chili
- 10-12 łyżek oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz młynek
- opcjonalnie tarty parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy ząbki czosnku w cienkie plasterki, papryczkę bez nasion drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek przez 1-2 minuty, następnie dodajemy papryczkę. Smażymy kilka chwil – ważne żeby czosnek się nie przypalił bo będzie miał gorzki smak. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Spaghetti przekładamy na talerze.
Przed podaniem możemy posypać tartym parmezanem.
Gosia
Written on 20 kwietnia 2017
Uwielbiam spaghetti! Zainspirowałaś mnie, muszę dziś przyrządzić na obiad 🙂