Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Spaghetti al pomodoro z mulami
2
Spaghetti al pomodoro z mulami
  • Spaghetti al pomodoro z mulami

Podjęłam wyzwanie od @Barilla i wzięłam udział w konkursie Masters of Pasta #MastersofPasta. Z tej okazji przygotowałam Spaghetti al pomodoro z mulami. Uwielbiam takie dania – minimum składników, maksimum smaku. Mule idealnie pasują do aromatycznego sosu pomidorowego. Takie danie to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje.

Spaghetti al pomodoro z mulami

Składniki:

  • 300 g makaronu Spaghetti n.5 Barilla
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów (jeśli nie macie czasu na przygotowanie sosu możecie użyć sosu Barilla Basilico 400g)
  • ½ papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • 500 g świeżych muli
  • 125 ml białego, wytrawnego wina

Spaghetti al pomodoro z mulami

Spaghetti al pomodoro z mulami

Spaghetti al pomodoro z mulami

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.

Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Wybieramy tylko te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat, jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże i spokojnie możemy je zjeść. Mule, które pozostaną otwarte wyrzucamy.

Spaghetti al pomodoro z mulami

Na wysokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną ostrą papryczkę i wędzoną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut aż cebula się zarumieni po czym zalewamy pomidorami z puszki oraz białym winem – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Dusimy aż część płynów odparuje, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy mule. Przykrywamy patelnie/garnek i lekko nią potrząsamy. Po ok. 4-5 minutach gdy sos się zredukuje dodajemy ugotowany makaron.

Dokładnie mieszamy i gotujemy kilka chwil.

Spaghetti al pomodoro z mulami przekładamy na talerze.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Spaghetti al pomodoro z mulami

Spaghetti al pomodoro z mulami

 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź