Podjęłam wyzwanie od @Barilla i wzięłam udział w konkursie Masters of Pasta #MastersofPasta. Z tej okazji przygotowałam Spaghetti al pomodoro z mulami. Uwielbiam takie dania – minimum składników, maksimum smaku. Mule idealnie pasują do aromatycznego sosu pomidorowego. Takie danie to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje.
Składniki:
- 300 g makaronu Spaghetti n.5 Barilla
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów (jeśli nie macie czasu na przygotowanie sosu możecie użyć sosu Barilla Basilico 400g)
- ½ papryczki chili
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
- 500 g świeżych muli
- 125 ml białego, wytrawnego wina
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.
Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Wybieramy tylko te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat, jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże i spokojnie możemy je zjeść. Mule, które pozostaną otwarte wyrzucamy.
Na wysokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną ostrą papryczkę i wędzoną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut aż cebula się zarumieni po czym zalewamy pomidorami z puszki oraz białym winem – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Dusimy aż część płynów odparuje, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy mule. Przykrywamy patelnie/garnek i lekko nią potrząsamy. Po ok. 4-5 minutach gdy sos się zredukuje dodajemy ugotowany makaron.
Dokładnie mieszamy i gotujemy kilka chwil.
Spaghetti al pomodoro z mulami przekładamy na talerze.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Darek
Written on 19 listopada 2018
Spaghetti wygląda niesamowicie sos fajnie trzyma się makaronu, mule wyglądają apetycznie. Nic tylko jeść 🙂
Kuchnia Marty
Written on 20 listopada 2018
Dziękuję 🙂