Dziś zapraszam Was na Spaghetti al pomodoro czyli makaron w sosie pomidorowym. Uwielbiam takie dania – minimum składników, maksimum smaku. Dla wzbogacenia smaku do sosu dodałam czarne oliwki. Pyycha!
Składniki:
- 300 g makaronu Spaghetti np. Barilla
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- ½ papryczki chili
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 60 g czarnych oliwek
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- tarty ser parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną ostrą papryczkę i wędzoną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut aż cebula się zarumieni po czym zalewamy pomidorami z puszki – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Dusimy aż nadmiar płynów odparuje. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oliwki, odcedzony makaron i posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
Michał Kurzydłowski
Written on 11 września 2018
Bardzo fajny, prosty przepis. Ja dzisiaj planuję zrobić właśnie spagetti. Ale tak się zastanawiam – nauczony jestem, że robi się je z mięsem, czy we Włoszech tradycyjne spagetti robi się z mięsem?
Pozdrawiam!
Kuchnia Marty
Written on 11 września 2018
To jest przepis na klasyczny sos pomidorowy 🙂 Co do kuchni włoskiej to w zależności od regionu, w którym się znajdujemy smak dań często się zmienia. Włosi nie zawsze dodają do sosów mięso 🙂