Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3734.900 - Spaghetti al pomodoro
2
Spaghetti al pomodoro
  • 3734.900 - Spaghetti al pomodoro

Dziś zapraszam Was na Spaghetti al pomodoro czyli makaron w sosie pomidorowym. Uwielbiam takie dania – minimum składników, maksimum smaku. Dla wzbogacenia smaku do sosu dodałam czarne oliwki. Pyycha!

3757.900 - Spaghetti al pomodoro

Składniki:

  • 300 g makaronu Spaghetti np. Barilla
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • ½ papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 60 g czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • tarty ser parmezan

 

3752 horz - Spaghetti al pomodoro

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną ostrą papryczkę i wędzoną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut aż cebula się zarumieni po czym zalewamy pomidorami z puszki – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Dusimy aż nadmiar płynów odparuje. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oliwki, odcedzony makaron i posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.

Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.

Smacznego!

3773.900 - Spaghetti al pomodoro

3720.900 - Spaghetti al pomodoro

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Michał Kurzydłowski

    Written on 11 września 2018

    Bardzo fajny, prosty przepis. Ja dzisiaj planuję zrobić właśnie spagetti. Ale tak się zastanawiam – nauczony jestem, że robi się je z mięsem, czy we Włoszech tradycyjne spagetti robi się z mięsem?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 11 września 2018

      To jest przepis na klasyczny sos pomidorowy 🙂 Co do kuchni włoskiej to w zależności od regionu, w którym się znajdujemy smak dań często się zmienia. Włosi nie zawsze dodają do sosów mięso 🙂

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź