To spaghetti jest idealne! Nie dość, ze świetnie smakuję, to dodatkowo jest zdrowe, a to za sprawą zielonej soczewicy! Spaghetti bolognese z zieloną soczewicą jest idealne jeśli swoim mięsożercom chcecie przemycić trochę więcej witamin i minerałów. Do tego pełnoziarnisty makaron i w prosty sposób mamy pyszny i zdrowy obiad.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 5 pomidorów
- 1 puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 250 g makaronu spaghetti (użyłam pełnoziarnistego)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Soczewice przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Cebulę, marchewkę i cukinię kroimy w kostkę. Na patelni albo w garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 5 minut po czym dodajemy cukinię. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy mięso i przesmażamy ok. 10 minut często mieszając. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa i warzyw, następnie dodajemy pomidory z puszki, ziele angielskie, liść laurowy oraz bazylie i oregano. Zmniejszamy palnik i do sosu dodajemy odcedzoną soczewice. Dusimy pod przykryciem ok. 1 -1 ½ godziny od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos będzie za gęsty można podlać go wodą. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Gotowy sos bolognese z zieloną soczewicą podajemy z makaronem.