Dziś prawdziwa uczta dla miłośników szparagów. Spaghetti ze szparagami w maślanym sosie to danie, które zachwyci Was nie tylko smakiem ale i minimalną ilością składników i czasu jaki będziecie potrzebować by je przygotować! Uwielbiam takie połączenia smakowe! Do tego dania polecam orzeźwiające i aromatyczne białe, chilijskie wytrawne wino Panul Gran Reserva Chardonnay. Wino to charakteryzujące się żółto-zieloną barwą ze złotymi refleksami. Jest intensywnie owocowe z wyraźnie wyczuwalnymi nutami ananasa, gruszki i papai. Panul to pełny smak z doskonałą równowagą, przyjemną kwasowością i miękkim wykończeniem.
Składniki:
- 300 g makaronu Spaghetti
- 4 czubate łyżki masła
- 150 ml wody, w której będziemy gotować makaron
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 50 g startego twardego sera np. parmezan
- pieprz
- sól
- suszone płatki chili
- świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odbieramy ok. 150 ml wody, w której się gotował i odcedzamy makaron.
Szparagi myjemy, zielonych szaragów nie trzeba obierać, wystarczy oderwać zdrewniałe końce. Łodyżki kroimy w grubsze plasterki.
Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy szparagi na średnim ogniu aż zmiękną ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy kilka chwil i dodajemy pozostałe masło. Gdy masło się roztopi dodajemy wodę i ugotowany makaron. Gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.
Spaghetti ze szparagami w maślanym sosie przed podaniem posypujemy startym serem i posiekana natką pietruszki.
Smacznego!
przemyslanezarabianie.pl
Written on 7 sierpnia 2020
Mniam, szparagi uwielbiam i właśnie zamierzam przygotować taką porcję aby sie nimi nasycić przez najbliższy tydzień,
Wiktoria Malinowska
Written on 26 sierpnia 2020
Smakuje obłędnie@ na pewnoo bede tu wracac!
Kuchnia Marty
Written on 28 sierpnia 2020
Bardzo się cieszę i zapraszam
Marta Turek
Written on 17 października 2020
Makaron jest przepyszny, na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu.
Pozdrawiam
megi_grabo
Written on 7 czerwca 2021
Przepyszne! dzieki
Kuchnia Marty
Written on 7 czerwca 2021
Bardzo się cieszę
Aneta
Written on 1 lipca 2021
Czy po dodaniu makaronu gotujesz pod przykrywką?
Kuchnia Marty
Written on 1 lipca 2021
Nie, na małym ogniu bez przykrywki