Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6998.900 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami
Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami
  • 6998.900 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

No to dziś zaszalałam! Fantazja mnie poniosła i tak oto na obiad mamy stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami. Do tego pyszny sos z żurawiny i czerwonego wina! Palce lizać!

7056.900 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

Składniki na steki z polędwicy wołowej w boczku:

  • 2 steki z polędwicy wołowej po 120 g
  • sól młynek
  • pieprz młynek
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1-2 łyżki oleju

 

Składniki na sos żurawinowy

  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 ml wina czerwonego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cukru brązowego
  • pieprz

 

Składniki na chrust z ziemniaków:

  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia

 

Dodatkowo:

  • 2 buraki czerwone
  • 1 garść rukoli

 6972.900 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

Przygotowanie chrustu z ziemniaków:

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok. 2 mm), po czym siekamy w bardzo cienkie słomki/paseczki. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy tak długo aż woda będzie czysta – dzięki temu będą chrupiące. Odsączamy na sicie, po czym przekładamy do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy oliwę. Bierzemy małe porcje ziemniaków, formujemy kulki i wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy ok. 4-6 minut na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu.

6967.900 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

Przygotowanie sosu żurawinowego:

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy żurawinę i zalewamy czerwonym winem. Dusimy aż wino zredukuje się o połowę. Dolewamy wodę, ocet balsamiczny i dodajemy cukier. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Poprawiamy do smaku pieprzem. Z sosu wyjmujemy 2-3 łyżki żurawiny, resztę miksujemy na jednolity sos.

6977.900 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

Przygotowanie steków:

Należy pamiętać aby min. 30 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, dzięki temu zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Mięso kładziemy na desce i równomiernie je solimy i posypujemy pieprzem. Owijamy w 2 plasterki boczku i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy steki i smażymy z każdej strony po 3-4 minuty.  W tym czasie nie dotykamy mięsa, nie nakłuwamy bo wypłynie sok i stek straci smak. Najlepiej przewracajmy mięso drewnianymi szczypcami. Usmażone steki przekładamy na kratkę i odstawiamy bez przykrycia na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, steki wkładamy do piekarnika na ok. 7 minut.

6945.900 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

Przygotowanie buraków:

Buraki myjemy, obcinany końcówki i owijamy każdego oddzielnie w folię aluminiową. Owinięte buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 45-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry. Buraki kroimy w równe plasterki (ok. 1 cm grubości). W każdym plasterku wycinamy równe koła. Ja robię to łyżką do lodów ale można użyć np. foremki lub ringu/pierścieni. Na plasterki (po 3 na osobę) nakładamy odrobinę żurawiny, którą wcześniej wyjęliśmy z sosu.

7045.900 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

Na talerz nakładamy trochę sosu z żurawiny, na to układamy plasterki buraków, chrust z ziemniaków i stek z polędwicy w boczku. Dekorujemy rukolą.

6998.900 - Stek z polędwicy wołowej w boczku z chrustem z ziemniaków i pieczonymi burakami

Pozostaw odpowiedź