Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6928.900 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami
Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami
  • 6928.900 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami

Pyszny soczysty stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami na stałe wkradł się do mojego menu. Idealnie wysmażona polędwica w towarzystwie kremowego, bardzo aromatycznego sosu i do tego chrupiące cebulowe krążki – niebo w gębie!

6932.900 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami

Składniki na cebulowe krążki:

  • 2-3 cebule
  • 100 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 małe jajko
  • 140 ml mleka
  • olej do smażenia
  • ¾ szklanki bułki tartej

 

Składniki na steki z polędwicy wołowej:

  • 2 steki z polędwicy wołowej po 150 g
  • sól młynek
  • pieprz młynek
  • 1-2 łyżki oleju

 

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 4 cebule szalotki
  • 100 ml rosołu z kury
  • 100 ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

 6237.900 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami

Przygotowanie sosu pieczarkowego:

Pieczarki myjemy i kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, po chwili dodajemy pieczarki. Po kilku minutach dodajemy trochę soli, cząbru i pieprzu. Smażymy aż pieczarki się lekko zarumienią. Następnie wlewamy rosół i dusimy aż zredukuje się o połowę. Zdejmujemy na chwilę z palnika i powoli wlewamy śmietanę i sos sojowy, ciągle mieszając. Sos znowu podgrzewamy, dodajemy musztardę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6893.900 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami

Przygotowanie cebulowych krążków:

Cebule obieramy i kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. W miseczce mieszamy mąką, proszek do pieczenia i sól. Plasterki cebuli obtaczamy w mące wymieszanej z solą i proszkiem i odkładamy. W drugiej misce mieszamy jajko z mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy aż składniki się połączą. W rondelku rozgrzewamy olej. Krążki cebuli zanurzamy w cieście i układamy na kratce aby nadmiar ciasta spłynął, następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor ok. 2-3 minut.

6922.900 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami

Przygotowanie steków:

Należy pamiętać aby min. 30 minut przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, dzięki temu zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażeniu mięsa. Mięso kładziemy na desce i równomiernie je solimy i posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy steki i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty.  W tym czasie nie dotykamy mięsa, nie nakłuwamy bo wypłynie sok i stek straci smak. Najlepiej przewracajmy mięso drewnianymi szczypcami. Usmażone steki przekładamy na kratkę i odstawiamy bez przykrycia na kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, steki wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut. Przed podaniem na mięso nakładamy kawałek masła.

6919.900 - Stek z polędwicy wołowej z sosem pieczarkowym i cebulowymi krążkami

Pozostaw odpowiedź