Wprawdzie w Polsce nie obchodzi się Halloween, jednak święto to jest coraz bardziej popularne i zostałam poproszono o przygotowanie jakiś strasznych przepisów. W związku z powyższym zapraszam na straszną tarte z mascarpone, to przepis dla wszystkich tych, którzy obchodzą to święto.
Osobiście uważam, że taka tarta to również idealne urodzinowe ciasto dla dzieci. Czekoladowy spód, delikatna masa z bitej śmietany i mascarpone i krwawa dekoracja!
Składniki na spód:
- 220 g herbatników czekoladowych
- 2 łyżki miodu
- 80 g masła
Składniki na masę serową:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 4 listki żelatyny
Dodatkowo:
- sos lub frużelina truskawkowy/wiśniowy
- opcjonalnie czerwony żelowy barwnik spożywczy
- słodkie ozdoby halloweenowe (np. żelki oczy)
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Herbatniki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy do ciastek i mieszamy. Przygotowaną mieszanką wykładamy okrągłą formę do tarty o średnicy 20-22 cm i pieczemy ok. 20 minut. Odkładamy do ostygnięcia.
Przygotowanie masy serowej:
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Listki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 5 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, odcedzamy ją i przekładamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do serka mascarpone, delikatnie mieszamy.
Do ciepłej żelatyny dodajemy ok. 2 łyżek masy z mascarpone, dokładnie mieszamy i przelewamy do masy serowej. Dokładanie mieszamy.
Masę serową przekładamy na wystudzony spód ciasta, wyrównujemy.
Dekorujemy według uznania – czym straszniej tym lepiej 😉
Smacznego!
Maciek
Written on 27 października 2017
super to wygląda