Stripsy z kurczaka lub jak kto woli nuggetsy to pomysł na pyszną przekąskę lub szybki obiad. Soczyste mięso i chrupiąca panierka zasmakuje każdemu. Jeśli macie ochotę na odchudzoną wersję tego dania to możecie stripsy upiec w piekarniku.
Składniki na marynatę:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 100-150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Składniki na ciasto:
- 240 g mleka 3,2%
- 70 g mąki tortowej
- 1 duże jajko
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Dodatkowo:
- ok. 2 szklanek panierki panko lub pokruszonych płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy na paski grubości ok. 2 cm i długości 4-5 cm. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym jogurtem zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto.
Zamarynowane kawałki kurczaka najpierw maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce.
W rondelku rozgrzewamy olej i partiami smażymy stripsy z kurczaka na złoty kolor.
Mięso odsączamy na papierowym ręczniku.
Stripsy z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
kołdra antyalergiczna
Written on 10 listopada 2019
bardzo fajny przepis 😀
Kuchnia Marty
Written on 10 listopada 2019
dziękuję 🙂
Marek
Written on 17 stycznia 2021
Bardzo dobry przepis. Szczególnie ta papryka