Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Stripsy z kurczaka
2
Stripsy z kurczaka
  • Stripsy z kurczaka

Stripsy z kurczaka lub jak kto woli nuggetsy to pomysł na pyszną przekąskę lub szybki obiad. Soczyste mięso i chrupiąca panierka zasmakuje każdemu. Jeśli macie ochotę na odchudzoną wersję tego dania to możecie stripsy upiec w piekarniku.

Stripsy z kurczaka

Składniki na marynatę:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100-150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Składniki na ciasto:

  • 240 g mleka 3,2%
  • 70 g mąki tortowej
  • 1 duże jajko
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • ok. 2 szklanek panierki panko lub pokruszonych płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia
Stripsy z kurczaka

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy na paski grubości ok. 2 cm i długości 4-5 cm. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym jogurtem zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Stripsy z kurczaka

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto.

Zamarynowane kawałki kurczaka najpierw maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce.

W rondelku rozgrzewamy olej i partiami smażymy stripsy z kurczaka na złoty kolor.

Mięso odsączamy na papierowym ręczniku.

Stripsy z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Stripsy z kurczaka

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź