Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Świąteczny Bigos
Świąteczny Bigos
  • Świąteczny Bigos

Ile gospodyń tyle przepisów na idealny, Świąteczny Bigos! Ja dziś podzielę się z Wami swoim przepisem. Wprawdzie przygotowanie tego bigosu jest dość czasochłonne, bigos jest wielokrotnie podgrzewamy ale dzięki temu zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.

Święta zbliżają się wielkimi krokami więc to już odpowiedni moment by w spokoju przygotować to tradycyjne danie. Później będziecie mieli więcej czasu na kupowanie i pakowanie prezentów!

A jeśli szukacie jakiegoś pomysłu na prezent, lub na świąteczną oprawę stołu koniecznie odwiedźcie stronę http://ambition.pl znajdziecie tam mnóstwo inspiracji!  Patelnia, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z kolekcji Ambition Nature, a te cudowne miseczki z Kompletu obiadowego Dotty Ambition 

Świąteczny Bigos

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 ½ kg białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 kg karkówki
  • 500-600 g wołowiny np. Rostbef
  • 300 g surowego, wędzonego boczku
  • 500 g kiełbasy
  • 3-4 cebule
  • 150 g wędzonych lub suszonych śliwek
  • 200 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 kulki jałowca
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • suszony majeranek i cząber do smaku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Świąteczny Bigos

Przygotowanie:

Mięso wołowe i wieprzowe kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i najpierw podsmażamy wołowinę, gdy się lekko zarumieniła, dodajemy mięso wieprzowe. Całość smażymy kilka minut, po czym zalewamy zimną wodą (tak żeby woda przykryła mięso) dodajemy 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, oraz ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Gotujemy na małym ogniu ok. ok. 60-80 minut.

Suszone grzyby przekładamy do małego rondelka, zalewamy zimną wodą, dokładnie płuczemy i wylewamy wodę. Odciskamy grzyby i ponownie zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie gotujemy grzyby przez ok. 20-25 minut. Odcedzamy – wodę, w której gotowaliśmy grzyby zostawiamy – dodajemy ją do kapusty.

Świąteczny Bigos

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Gdy zacznie się zarumieniać dodajmy do niego kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażymy aż mięso się zarumieni.

Na tłuszczu powstałym ze smażenia kiełbasy i boczku podsmażamy cebulę.

Kiszoną kapustę kroimy (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją wcześniej wypłukać w zimnej wodzie). Białą kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obie kapusty i marchewkę przekładamy do dużego garnka, wlewamy wodę, w której gotowaliśmy suszone grzyby, pozostałe liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec (jeśli wody jest za mało to uzupełniamy) i gotujemy/dusimy na małych ogniu ok. 45 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy wędzone śliwki pokrojone w cienkie paseczki, obgotowane grzyby, mięso wołowe i wieprzowe, boczek z kiełbasą oraz cebulę. Mieszamy i gotujemy/dusimy ok. 60-90 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wlewamy czerwone, wino, dodajemy suszony majeranek i cząber i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze kilka chwil aż wino odparuje.

Świąteczny Bigos

Bigos studzimy i na noc chowamy w chłodne miejsce – zimą najlepiej na balkon.

Następnego dnia bigos ponownie podgrzewamy, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ok. 1 godziny. Kolejny raz studzimy bigos i wstawiamy w chłodne miejsce.

Trzeciego dnia czynność również powtarzamy. Tym razem na koniec bigos można przełożyć do słoików i zawekować.

Smacznego!

Świąteczny Bigos

Świąteczny Bigos


Przepis na udane święta

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź