Sezon na szparagi trwa w najlepsze więc na śniadanie postanowiłam przygotować szparagi z jajkiem w koszulce i szynką. Wybrałam zielone szparagi bo nie trzeba ich obierać! Wyszły pyszne i chrupiące, do tego dojrzewająca szynka i „wisienka na torcie”, czyli jajko w koszulce, którego płynne żółtko oblało całe danie pysznym sosem!
Składniki na dwie osoby:
- 8 zielonych szparagów
- ok. 6 plasterków szynki dojrzewającej
- sól
Składniki na sos:
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka płynnego miody
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Składniki na jajko w koszulce:
- 2 jajka
- 1 litr wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie szparagów:
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. W wysokim, wąskim garnku gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć solimy ją i wkładamy szparagi, tak aby ich główki znajdowały się powyżej linii wody. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.
Przygotowanie jajka w koszulce:
W garnku gotujemy litr wody. Gdy woda zawrze zmniejszamy palnik – ma lekko bulgotać, dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego. Jajka, każde oddzielnie wbijamy do małej miseczki. Łyżką energicznie mieszamy wodą tak, aby powstał mały wir/lejek. Następnie z jak najniższej wysokości w środek leja wlewamy pewnym ruchem jajko. Gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie wyjmujemy jajko za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerzyk z papierowym ręcznikiem żeby osuszyć je z wody. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi jajkami.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy musztardę francuską z miodem. Dodajemy wodę i oliwę i ucieramy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy po 4 szparagi, dodajemy po 3 plasterki szynki (szynkę można upiec żeby była chrupiąca) i na wierzch kładziemy jajko w koszulce. Całość polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.