Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2936.900 - Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką
Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką
  • 2936.900 - Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką

Sezon na szparagi trwa w najlepsze więc na śniadanie postanowiłam przygotować szparagi z jajkiem w koszulce i szynką. Wybrałam zielone szparagi bo nie trzeba ich obierać! Wyszły pyszne i chrupiące, do tego dojrzewająca szynka i „wisienka na torcie”, czyli jajko w koszulce, którego płynne żółtko oblało całe danie pysznym sosem!

Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką

Składniki na dwie osoby:

  • 8 zielonych szparagów
  • ok. 6 plasterków szynki dojrzewającej
  • sól

 

Składniki na sos:

  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka płynnego miody
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na jajko w koszulce:

  • 2 jajka
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką

Przygotowanie szparagów:

Szparagi myjemy i odcinamy końcówki. W wysokim, wąskim garnku gotujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć solimy ją i wkładamy szparagi, tak aby ich główki znajdowały się powyżej linii wody. Gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy.

 

Przygotowanie jajka w koszulce:

W garnku gotujemy litr wody. Gdy woda zawrze zmniejszamy palnik  – ma lekko bulgotać, dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego. Jajka, każde oddzielnie wbijamy do małej miseczki. Łyżką energicznie mieszamy wodą tak, aby powstał mały wir/lejek. Następnie z jak najniższej wysokości w środek leja wlewamy pewnym ruchem jajko. Gotujemy ok. 3 minut. Po tym czasie wyjmujemy jajko za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerzyk z papierowym ręcznikiem żeby osuszyć je z wody. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi jajkami.

Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką 

Przygotowanie sosu:

W miseczce mieszamy musztardę francuską z miodem. Dodajemy wodę i oliwę i ucieramy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu układamy po 4 szparagi, dodajemy po 3 plasterki szynki (szynkę można upiec żeby była chrupiąca) i na wierzch kładziemy jajko w koszulce. Całość polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Szparagi z jajkiem w koszulce i szynką

Pozostaw odpowiedź