Dziś propozycja na idealne ciasto dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Szybka tarta ze świeżymi owocami nie dość, że zachwyca smakiem i wyglądem, to dodatkowym atutem jest fakt, że do jej przygotowanie potrzebujemy ok. 40 minut! Skusi się ktoś?
Składniki na spód:
- 220 g herbatników
- 2 łyżki miodu
- 80 g masła
Składniki na nadzienie:
- 350 ml słodkiej śmietany kremówki 36% do ubijania
- 500 g serka mascarpone
- ok. 4 łyżek cukru pudru
- 2 szklanki świeżych owoców (truskawki, jagody, borówki, czereśnie)
Przygotowanie spodu:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Herbatki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowaną mieszanką wykładamy okrągłą formę do tarty o średnicy 20-22 cm i pieczemy ok. 20 minut. Odkładamy do ostygnięcia.
Świeże owoce myjemy i osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki, czereśnie drylujemy.
Przygotowanie nadzienia:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone delikatnie mieszając. Gotowy krem wykładamy na nasz spód z herbatników, na wierzch układamy świeże owoce.
Tarte przechowujemy w lodówce!
Bazyliowymus
Written on 22 czerwca 2015
Piękne zdjęcia a i tarta na pewno smakuje że oh i ah
Marta
Written on 22 czerwca 2015
Dziękuję bardzo! A tarte polecam – jest pyszna!