Sezon na rabarbar się rozpoczął więc to idealny czas by przygotować szybkie ciasto z rabarbarem. To najlepsze ciasto jakie jadłam, puszyste, delikatne z kruchą posypką. Przygotujecie je w kilka chwil i zawsze się udaje! Polecam.

Składniki na ciasto:
- 170 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 duże jajka
- 310 g mąki tortowej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 90 ml mleka 3,2%
- 300 g rabarbaru
Składniki na posypkę:
- 80 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 65 g masła

Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Spód blachy do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i jajkami na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej na przemian dodajemy mąkę i mleko. Cały czas miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Na ciasto równomiernie układamy rabarbar.

Przygotowanie posypki:
W misce rozcieramy/ucieramy najlepiej palcami mąkę z cukrem i masłem. Przygotowaną posypkę rozkładamy na rabarbarze.
Pieczemy ok. 45-55 minut do tzw, suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!

Maria
Written on 30 lipca 2019
ale cudnie te kwiatki. tak przyciągnęły moją uwagę, że ciasto bym zjadła dopiero na deser 😀 po kwiatkach 😀 a pisze to kwiatkożerca 😀 uratowałoby je tylko to, że konwalii nie można zjeść… ale na tym zdjęciu wszystko wygląda apetycznie