Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Szybkie ciasto z rabarbarem
Szybkie ciasto z rabarbarem
  • Szybkie ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar się rozpoczął więc to idealny czas by przygotować szybkie ciasto z rabarbarem. To najlepsze ciasto jakie jadłam, puszyste, delikatne z kruchą posypką. Przygotujecie je w kilka chwil i zawsze się udaje! Polecam.

Szybkie ciasto z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 310 g mąki tortowej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 90 ml mleka 3,2%
  • 300 g rabarbaru

Składniki na posypkę:

  • 80 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 65 g masła
Szybkie ciasto z rabarbarem

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Spód blachy do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i jajkami na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej na przemian dodajemy mąkę i mleko. Cały czas miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Na ciasto równomiernie układamy rabarbar.

Szybkie ciasto z rabarbarem

Przygotowanie posypki:

W misce rozcieramy/ucieramy najlepiej palcami mąkę z cukrem i masłem. Przygotowaną posypkę rozkładamy na rabarbarze.

Pieczemy ok. 45-55 minut do tzw, suchego patyczka.

Ciasto wyjmujemy i studzimy.

Smacznego!

Szybkie ciasto z rabarbarem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź