Dziś zapraszam na szybkie ciasto z truskawkami! Przepis jest niezwykle prosty, a ciasto puszyste, wilgotne i pełne owoców. Idealne na letnie popołudnia!
Składniki na ciasto:
- 250 g truskawek
- 150 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 3 jajka
- 80 g jogurtu naturalnego lub truskawkowego
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 ml syropu truskawkowego
Składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mleka
Dodatkowo:
- 1 garść truskawek
- listki męty lub melisy
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w kostkę.
W jednej misce mieszamy mąki z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajka i nadal miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i syrop truskawkowy. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy pokrojone truskawki, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy. Szybkie ciasto z truskawkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 55-70 minut do tzw. suchego patyczka. Po 40 minutach ciasto należy przykryć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie lukru:
W małej miseczce mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.
Zimne ciasto polewamy lukrem i dekorujemy połówkami truskawek i listkami mięty.
Smacznego!
Elitarny Marketing
Written on 20 sierpnia 2020
Sezon truskawkowy już się skończył ale mam nadzieję że można z innymi owocami.
Kuchnia Marty
Written on 21 sierpnia 2020
Inne owoce tez pasują