Nie macie pomysłu na obiad lub słodki podwieczorek? Szybkie racuchy z jabłkami to idealna propozycja dla Was. Puszyste, delikatne z kawałkami jabłek zasmakują nie tyko najmłodszym. Zamiast jabłek możecie użyć truskawek, borówek lub rabarbaru!
Składniki na ciasto:
- 3 łyżki cukru
- 1 małe opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce ucieramy jajko z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Na zmianę do masy jajecznej dodajemy po odrobinie mąki i mleka – cały czas miksując ciasto.
Ciasto odstawiamy na kilka minut.
W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta (tworząc małe placuszki) smażymy na małym ogniu z dwóch stron aż się ładnie zarumienią.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Gold Sushi
Written on 12 sierpnia 2020
U nas zawsze latem takie placuszki gościły w domu.Zawsze szybko znikały ,ale gdzieś przepis został zagubiony a teraz już mam.Dziękuję bardzo bo przydatny jak ma sie dzieci.
Kuchnia Marty
Written on 12 sierpnia 2020
Cieszę się! My też je uwielbiamy