Tagliatelle z letnim sosem i tuńczykiem to pomysł na lekki i szybki obiad, który przygotujecie w kilka chwil. O tej porze roku pomidory mają najlepszy smak, więc koniecznie po nie sięgajcie. Do tego wysokiej jakości tuńczyk i oliwki, które możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata i mamy przepyszne danie!
Składniki:
- 350 g makaronu Tagliatelle (użyłam Makaron Tagliatelle 500g LORI)
- 500 g świeżych pomidorów np. malinowych
- 1 mała zielona papryka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek (użyłam Oliwa Extra Virgin 0,5l Kreta Gold)
- 1 puszka Tuńczyk biały w oliwie z oliwek 115g Vigilante
- kilka sztuk zielonych lub czarnych oliwek (użyłam oliwki zielone z papryką i oliwki czarne)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent).
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy kilka chwil i dodajemy ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut.
Makaron rozkładamy na talerze. Przed podaniem na wierz nakładamy po porcji odsączonego z zalewy tuńczyka i po kilka pokrojonych w plasterki oliwek.
Smacznego!
Abar Zabawki
Written on 20 lipca 2021
Ostatnio zrobiłam tagliatelle z twojego przepisu i wyszło przepyszne. Całej mojej rodzinie bardzo smakowało. Co więcej zażyczyli sobie tego samego dania na przyszłą niedzielę. Dzięki za przepis 😉
Kuchnia Marty
Written on 21 lipca 2021
Bardzo się cieszę, że smakowało całej rodzinie! Pozdrawiam serdecznie
Ula
Written on 4 sierpnia 2021
mniami