Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki to przepis na Tagliatelle z masłem truflowym jest właśnie dla Was! Takie masełko jest niezwykle aromatyczne. Idealnie pasuje do makaronów, risotto lub ziemniaczanego puree. Do tego podsmażone borowiki i mamy proste i szybkie danie o niezapomnianym smaku.
Uwielbiam robić zakupy w internetowych sklepach posiadających szeroki asortyment produktów niezbędnych do przyrządzenia dań z całego świata. Masło truflowe, które dodałam do makaronu pochodzi ze sklepu Kuchnie Świata. Jeśli i Wy macie ochotę wybrać się w kulinarną podróż i odkryć nowe smaki to zachęcam Was do odwiedzenia tego sklepu.
Składniki:
- 250 g makaronu Tagliatelle
- 150-200 g mrożonych borowików (grzyby)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 25 g startego sera parmezan
- 2-3 łyżki masła truflowego
- sól
- pieprz
- świeży tymianek do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Pod koniec gotowanie odbieramy około ½ chochelki wody, w której gotował się makaron. Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy.
Grzyby rozmrażamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju i podsmażamy grzyby. Na koniec poprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Do grzybów dodajemy masło truflowe, gdy się rozpuści dodajemy wodę, w której gotowaliśmy makaron i tarty ser parmezan. Mieszamy aż ser się rozpuści i dodajemy makaron. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka minut.
Tagliatelle z masłem truflowym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.
Alicja
Written on 5 lutego 2019
Danie musi być naprawdę wykwintne i wytrawne. Chętnie spróbuję 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 lutego 2019
Polecam! 🙂
Damian
Written on 17 lutego 2020
Najpierw sie robi sos i w tej samej chwili sie gotuje makaron. Nie ze najpierw gotujemy makaron, pozniej go odkladamy nie wiadomo gdzie, niewiadomo na ile, i niewiadomo po co (???)….
Kuchnia Marty
Written on 4 marca 2020
każdy robi tak, jak mu wygodnie 🙂