Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny obiad! Tagliatelle ze szpinakiem i boczkiem z dodatkiem suszonych pomidorów to idealne danie na upalne, letnie dni. Szybkie w przygotowaniu, bez ciężkich sosów zasmakuje każdemu. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata
Składniki:
- 350 g makaronu Tagliatelle (użyłam Makaron Tagliatelle 500g LORI)
- 250 g świeżego szpinaku
- 150 g surowego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 suszone pomidory w oleju (użyłam Pomidory suszone w oleju 270g Natureta)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (użyłam Oliwa Extra Virgin 0,5l Kreta Gold)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent).
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po czym dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki, szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy kilka chwil i dodajemy ugotowany makaron. Dusimy na wolnym ogniu aż makaron się zagrzeje.
Smacznego!
Marysia
Written on 21 lipca 2021
Wypróbuje ten przepis dziękuje:)
Kuchnia Marty
Written on 23 lipca 2021
Mam nadzieję, że będzie smakować!
Abrys-kuchnie
Written on 29 lipca 2021
Widzę tutaj przepis idealnie dla mnie. Uwielbiam makaron, szpinak i boczek. Chyba nie mogłam sobie wymarzyć lepszego przepisu. Na pewno będę musiała to niedługo wypróbować. Na zdjęciu prezentuje się wspaniale, zapewne tak samo dobrze smakuje 🙂