Tapenada – pasta z oliwek wywodzi się z Prowansji. Oprócz oliwek głównymi składnikami są kapary, karczochy i dużo zielonej natki pietruszki! Idealna do pieczywa, najbardziej lubię ją na czosnkowych grzankach. Tapenada sprawdza się również jako nadzienie do ryb lub mięsa albo jako sos do makaronu.
Składniki na pastę z oliwek:
- 85 g zielonych oliwek
- 65 g czarnych oliwek
- 120 g karczochów serca
- 15 g kaparów
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Składniki na grzanki czosnkowe:
- 1 bagietka
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
Przygotowanie pasty z oliwek:
Oliwki, karczochy i kapary płuczemy i umieszczamy w misie robota. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i miksujemy na jednolita masę (ja lubię jak tapenada nie jest zbyt mocno zmiksowana). Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie grzanek czosnkowych:
Bagietkę kroimy na kromki. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i rozmarynem. Każdą kromkę smarujemy niewielką ilością oliwy. Pieczywo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy aż grzanki się ładnie zarumienią.
Lekko przestudzone grzanki smarujemy tapenadą!
Aga
Written on 9 stycznia 2015
Wraz z Twoim wpisem wracam myślami do ukochanej Prowansji… tam tapenady jadałam w milionie różnych odsłon. Najbardziej lubię klasyczną z czarnych oliwek i anchois, ale trafiałam też na dziwolągi z figami na przykład. Nigdy za to nie natknęłam się na egzemplarz z natką pietruszki. Twoja tapenada wygląda ciekawie – ma fajną strukturę i kolor.
Marta
Written on 9 stycznia 2015
Cieszę się, że przywołuję miłe wspomnienia. Ja modyfikowałam ją dla domowników 🙂 Żeby była bardziej nasza! Ale bardzo mi smakuje 🙂