Pora na pora.. a raczej na tarte z ciasta filo z porem i kiełbasą chorizo. Danie idealna na chłodne dni, pikantne, bardzo sycące i kaloryczne 🙂 Ale czasami można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo (7 arkuszy)
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżka ziaren sezamu
Składniki na farsz:
- 1 kg białych części z pora
- 225 g kiełbasy chorizo
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 100 g żółtego sera startego na tarce
- 100 g sera pleśniowego złoty lazur
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
- 3 duże jajka
- 1 czubata łyżeczka musztardy rosyjskiej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka świeżego tymianku
Przygotowanie farszu:
Pora i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kiełbasę chorizo. Jak już z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy pora. Smażymy przez 15-20 minut aż kiełbasa się zarumieni, a por zeszkli. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu:
W misce mieszamy śmietanę, musztardę i jajka na gładką masę. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, żółty ser i świeży tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-180 stopni. Okrągłą tortownicę smarujemy masłem. Arkusze ciasta filo układamy pojedynczo w tortownicy tak, aby brzegi wystawały za krawędzie tortownicy. Za każdym razem płat ciasta smarujemy masłem i układamy nieco dalej od poprzedniego. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie płaty ciasta pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Na ciasto wykładamy farsz z pora i kiełbasy, zalewamy sosem i zawijamy do środka wystające poza tortownicę kawałki ciasta przykrywając nadzienie. Na wierzch rozłożyć odłożone płaty ciasta. Całość posmarować masłem i posypać sezamem.
Piec przez ok. 45 minut aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem wyjąć z formy.
Marta Budziszewska przez Facebook
Written on 28 października 2014
Marta! Tort z kiełbasą!!!! Wszystko pomieszałaś 😉
Marta
Written on 30 października 2014
To męski tort Martuś 🙂 dla Pań był bezowy Pavlova