Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tarta Panna Cotta
Tarta Panna Cotta
  • Tarta Panna Cotta

Tarta Panna Cotta to idealny deser na upalne dni. Idealnie kruche ciasto i wypełnione klasyczną panna cotta z waniliową nutą, delikatną i aksamitną. Całość polałam sosem truskawkowym i udekorowałam bezami.

8850 - Tarta Panna Cotta

Składniki na ciasto:

  • 85 g ziemnego masła
  • 130 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 3-4 łyżki lodowatej wody

Składniki na Panna Cotta:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki wody
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 ml mleka
  • 50 g  cukru (można dodać 40 g zwykłego cukru i 10 g cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1 laska wanilii

Składniki na sos truskawkowy:

  • 150 ml wody
  • 150 g cukru
  • 300 g truskawek

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • kilka bez do dekoracji
8851 - Tarta Panna Cotta

Przygotowanie ciasta:

Aby ciasto było idealnie kruche należy na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i owijamy w folię spożywczą. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy ok. 20-22 cm, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Studzimy.

8855 - Tarta Panna Cotta

Przygotowanie Panna Cotta:

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.

W rondelku podgrzewamy śmietankę połączoną z mlekiem i cukrem. Dodajemy do niej ziarenka wanilii i laskę, mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, a mieszanina będzie ciepła, wyjmujemy laskę wanilii. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy, często mieszając aż się rozpuści, na koniec dodajemy kilka łyżek ciepłej śmietanki i dokładnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do ciepłej śmietanki i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy żeby przestygła.

Podpieczony spód ciasta smarujemy dżemem.

Przestudzoną panna cotte wylewamy na spód tarty i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy ok. 4 godzin lub pozostawiamy na noc w lodówce.

8857 - Tarta Panna Cotta

Przygotowanie sosu truskawkowego:

Wodę i cukier przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy często mieszając aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połowę truskawek. Miksujemy blenderem. Sos dodatkowo możemy przetrzeć przez sito. Do sosu dodajemy pozostałe, pokrojone w ćwiartki truskawki.

Schłodzoną tarte panna cotta przed podaniem polewamy sosem truskawkowym.

Deser dekorujemy pokruszonymi bezami.

Smacznego!

8863 - Tarta Panna Cotta

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź