Tarta Panna Cotta to idealny deser na upalne dni. Idealnie kruche ciasto i wypełnione klasyczną panna cotta z waniliową nutą, delikatną i aksamitną. Całość polałam sosem truskawkowym i udekorowałam bezami.
Składniki na ciasto:
- 85 g ziemnego masła
- 130 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3-4 łyżki lodowatej wody
Składniki na Panna Cotta:
- 3 łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki wody
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 50 g cukru (można dodać 40 g zwykłego cukru i 10 g cukru z prawdziwą wanilią)
- 1 laska wanilii
Składniki na sos truskawkowy:
- 150 ml wody
- 150 g cukru
- 300 g truskawek
Dodatkowo:
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- kilka bez do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche należy na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i owijamy w folię spożywczą. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy ok. 20-22 cm, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Studzimy.
Przygotowanie Panna Cotta:
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia.
W rondelku podgrzewamy śmietankę połączoną z mlekiem i cukrem. Dodajemy do niej ziarenka wanilii i laskę, mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, a mieszanina będzie ciepła, wyjmujemy laskę wanilii. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy, często mieszając aż się rozpuści, na koniec dodajemy kilka łyżek ciepłej śmietanki i dokładnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do ciepłej śmietanki i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy żeby przestygła.
Podpieczony spód ciasta smarujemy dżemem.
Przestudzoną panna cotte wylewamy na spód tarty i wstawiamy do lodówki. Chłodzimy ok. 4 godzin lub pozostawiamy na noc w lodówce.
Przygotowanie sosu truskawkowego:
Wodę i cukier przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy często mieszając aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połowę truskawek. Miksujemy blenderem. Sos dodatkowo możemy przetrzeć przez sito. Do sosu dodajemy pozostałe, pokrojone w ćwiartki truskawki.
Schłodzoną tarte panna cotta przed podaniem polewamy sosem truskawkowym.
Deser dekorujemy pokruszonymi bezami.
Smacznego!