Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5262.900 - Tarta z czereśniami i śmietankową pianką
Tarta z czereśniami i śmietankową pianką
  • 5262.900 - Tarta z czereśniami i śmietankową pianką

Prosta i szybka tarta z czereśniami i śmietankową pianką jest lekka i wyśmienita. Kruche ciasto z delikatną pianką przypominająca ptasie mleczko idealnie pasuje do sezonowych owoców! Zamiast czereśni możemy dodać borówki, truskawki czy maliny.

Tarta z czereśniami i śmietankową pianką

Składniki na ciasto:

  • 130 g mąki tortowej
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki wydrylowanych czereśni
  • 2 roztrzepane jajka
  • 110 g gęstej śmietany kremówki 36%
  • 30 g mąki tortowej
  • 35 g cukru pudru
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 szczypta soli

 Tarta z czereśniami i śmietankową pianką

Przygotowanie ciasta:

Okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm. Smarujemy masłem. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i do środka wlewamy żółtka jaj, miękkie masło, cukier i sól. Mieszamy widelcem aż masa jajeczna będzie jednolita. Następnie stopniowo ciasto łączymy z mąką. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i na godzinę chowamy do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko między dwoma arkuszami pergaminu na okrąg o średnicy 22-23 cm. Zdejmujemy arkusze papieru i przekładamy do formy, dociskamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Tarta z czereśniami i śmietankową pianką

Przygotowanie nadzienia:

Wydrylowane czereśnie rozkładamy na spodzie ciasta. W misce mieszamy jajka, śmietanę kremówkę 36% (w takim kubeczku jak kwaśna śmietana), mąkę, cukier, esencję waniliową, skórkę z pomarańczy i sól. Masa ma być gładka i jednolitą. Przygotowaną masą zalewamy czereśnie. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.

Po upieczeniu studzimy ok. 1 godziny w temperaturze pokojowej

Tarta z czereśniami i śmietankową pianką

Tarta z czereśniami i śmietankową pianką

Pozostaw odpowiedź