To jeden z najsmaczniejszych deserów jaki ostatnio przygotowałam. Tarta z kremem czekoladowym owocami i pistacjami to idealnie kruche, maślane ciasto i kremowe nadzienie z gorzkiej i mlecznej czekolady. Do tego ulubione, sezonowe owoce i pistacje – raj dla podniebienia.
Składniki na ciasto:
- 85 g ziemnego masła
- 130 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3-4 łyżki lodowatej wody
Składniki na krem czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 185 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- ok. 150 g owoców sezonowych
- 1 garść pistacji
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche należy na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i owijamy w folię spożywczą. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy ok. 20-22 cm, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem i cukrem. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, szybko zdejmujemy rondelek z palnika i do śmietany dodajemy mleczną i gorzką czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Energicznie mieszamy aż czekolada się rozpuści i otrzymamy gładki krem. Masę odstawiamy żeby lekko przestygła.
Następnie wylewamy ją na zimny, upieczony spód. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, dekorujemy owocami i posiekanymi pistacjami.
Wstawiamy do lodówki żeby krem dobrze zastygł.
Plakaty do kuchni
Written on 24 maja 2017
Co to jest ziemne masło? 🙂
Kuchnia Marty
Written on 24 maja 2017
Chodzi o masło wyjęte z lodówki 🙂
Kasia
Written on 26 maja 2017
Pysznie to wygląda. Muszę w wolnej chwili coś takiego zrobić. Ciekawe jak wyjdzie za pierwszym razem.