Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2054.900 - Tarta z masą krówkową i gruszkami
5
Tarta z masą krówkową i gruszkami
  • 2054.900 - Tarta z masą krówkową i gruszkami

Majówka dobiega końca, więc postanowiłam osłodzić ostatnie godziny długiego weekendu. Tarta z masą krówkową i gruszkami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu! Kruche ciasto, pyszna masa kajmakowa z orzechami, soczyste gruszki i beza… Mmm… ciekawe czy skończy się na jednym kawałku!

Tarta z masą krówkową i gruszkami

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki tortowej
  • 165 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 6-7 łyżek lodowatej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 60 g orzechów włoskich
  • 1-2 gruszki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Składniki na bezę:

  • 3 białka z dużych jaj
  • 175 g cukru
  • ½ łyżeczki białego octu winnego
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka płatków migdałowych

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • ½ szklanki mąki

Tarta z masą krówkową i gruszkami

Przygotowanie ciasta:

Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem, kakao i solą i pokrojone w małą kostkę masło. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-25 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dziurkujemy spód ciasta widelcem. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.

Tarta z masą krówkową i gruszkami 

Przygotowanie bezy:

W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy.

Tarta z masą krówkową i gruszkami

Przygotowanie nadzienia:

Masę krówkową przekładamy do rondelka i dodajemy do niej posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż będzie ciepła, należy uważać żeby masy nie zagotować. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.

Tarta z masą krówkową i gruszkami

Ciepłą masę krówkową  przekładamy na ciasto – masa musi być ciepła, wtedy beza będzie idealna! Na masę układamy plasterki gruszki, które posypujemy gałką muszkatołową. Na gruszki wykładamy pianę z białek i posypujemy płatkami migdałowymi.

Tartę z masą krówkową i gruszkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20-25 minut.

Ja nie wyjmuję ciasta po upieczeniu z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam je aż przestygnie

Tarta z masą krówkową i gruszkami

Tarta z masą krówkową i gruszkami

Mogą Ci się spodobać również

Komentarze

Pozostaw odpowiedź