Majówka dobiega końca, więc postanowiłam osłodzić ostatnie godziny długiego weekendu. Tarta z masą krówkową i gruszkami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu! Kruche ciasto, pyszna masa kajmakowa z orzechami, soczyste gruszki i beza… Mmm… ciekawe czy skończy się na jednym kawałku!
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki tortowej
- 165 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka kakao
- 6-7 łyżek lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
- 1 puszka masy krówkowej
- 60 g orzechów włoskich
- 1-2 gruszki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na bezę:
- 3 białka z dużych jaj
- 175 g cukru
- ½ łyżeczki białego octu winnego
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżka płatków migdałowych
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- ½ szklanki mąki
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem, kakao i solą i pokrojone w małą kostkę masło. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-25 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dziurkujemy spód ciasta widelcem. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Przygotowanie bezy:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
Przygotowanie nadzienia:
Masę krówkową przekładamy do rondelka i dodajemy do niej posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż będzie ciepła, należy uważać żeby masy nie zagotować. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
Ciepłą masę krówkową przekładamy na ciasto – masa musi być ciepła, wtedy beza będzie idealna! Na masę układamy plasterki gruszki, które posypujemy gałką muszkatołową. Na gruszki wykładamy pianę z białek i posypujemy płatkami migdałowymi.
Tartę z masą krówkową i gruszkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20-25 minut.
Ja nie wyjmuję ciasta po upieczeniu z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam je aż przestygnie
wedelka
Written on 6 maja 2015
Czysta rozpusta 🙂
Marta
Written on 6 maja 2015
Oj tak ale jaka pyszna ta rozpusta.. 😉
krowkialicja
Written on 16 stycznia 2017
Wygląda przepysznie ^^
jula
Written on 17 listopada 2017
Ciasto niezjadliwe przez zdecydowanie za dużą ilość cukru: w masie krówkowej i bezie.
Kuchnia Marty
Written on 17 listopada 2017
Julio, przykro mi że ciasto jest dla ciebie zbyt słodkie.