Idealnie krucha tarta z mini kiwi z pysznym aromatycznym nadzieniem! Słodko kwaśna, maślana po prostu palce lizać!
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki tortowej
- 165 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 6-7 łyżek lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 75 ml śmietki kremowej 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g mini kiwi
Dodatkowo:
- ½ szklanki mini kiwi
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z cukrem i solą i na 10 minut chowamy do zamrażalki. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 25-30 cm. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Przygotowanie nadzienia:
Mini kiwi w całości blendujemy/miksujemy na gładką masę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietankę i ubijamy kilka minut. Na koniec do masy jajecznej dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto przekładamy nadzienie. Na wierzchu układamy połówki mini kiwi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 40-45 minut.
Wyjmujemy tarte i studzimy.