Jeśli lubicie tarty to koniecznie musicie spróbować tej! Tarta z morelami i migdałami smakuje wybornie. Idealnie kruche ciasto i pyszne owoce zatopione w słodkim kremie. Do tego płatki migdałowe! Pycha!
Składniki na ciasto:
- 130 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko jajka
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 55 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki tortowej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 szczypta soli
- 6-8 moreli
Składniki na glazurę:
- 120 g dżemu morelowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) dodajemy zimne, posiekane masło i ucieramy aż składniki będą przypominać konsystencją bułkę tartą. Na koniec dodajemy żółtko i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Składniki na nadzienie:
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli, ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy migdały i delikatnie mieszamy.
Masę rozsmarowujemy równomiernie na dnie zimnej tarty. Z moreli usuwamy pestki, połówki owoców układamy na kremie (skórką do spodu ciasta).
Tarte wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut.
Przygotowanie glazury:
W rondelku łączymy dżem morelowy i sokiem z cytryny i podgrzewamy kilka minut. Upieczoną, jeszcze ciepłą tarte po wierzchu smarujemy przygotowana glazurą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Studzimy do temperatury pokojowej, przechowujemy w lodówce.
Snowek
Written on 26 lipca 2015
Rewelacyjna! Jeszcze dzisiaj będę próbować:D Dzięki za przepis!
Marta
Written on 26 lipca 2015
Cieszę się, że przepis się podoba i mam nadzieję, że tarta będzie smakować 🙂