Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką rozpoczęła w tym roku sezon na rabarbar! Jak dla mnie to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie jadłam z rabarbarem w roli głównej. Słodka beza idealnie pasuje do rabarbaru. Dodatkowej słodyczy dodają truskawki, a otarta skórka z cytryny jest przysłowiową wisienką na torcie.
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki tortowej
- 165 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 6-7 łyżek lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
- 400 g obranego rabarbaru
- 300 g truskawek świeżych
- 80-100 g cukru
- skórka z połowy cytryny
Składniki na bezową piankę:
- 3 białka z dużych jaj
- 175 g cukru
- ½ łyżeczki białego octu winnego
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- ½ szklanki mąki
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą i pokrojone w małą kostkę masło. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-25 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dziurkujemy spód ciasta widelcem. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Przygotowanie nadzienia:
Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na kawałki i zasypujemy cukrem. Dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny i mieszamy. Owoce przesmażamy ok. 3-5 minut (ważne aby się nie rozpadły). Przekładamy na sito i odcedzamy z nadmiaru płynu.
Przygotowanie bezowej pianki:
W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
Na ciasto przekładamy ciepłe owoce – owoce muszą być ciepłe! Na owoce wykładamy pianę z białek. Tarte z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika na 20 minut.
Ja nie wyjmuję ciasta po upieczeniu z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam je aż przestygnie.