Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2202.900 - Tartaletki maślano orzechowe
4
Tartaletki maślano orzechowe
  • 2202.900 - Tartaletki maślano orzechowe

Niepozornie wyglądające tartaletki maślano orzechowe zachwycają smakiem. Ciasto francuskie w połączeniu z maślano karmelowym nadzieniem rozpływa się w ustach. Do tego orzechy włoskie… Mmm.. czy można chcieć czegoś więcej?

2173.900 - Tartaletki maślano orzechowe

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 230 g miodu naturalnego płynnego
  • 260 g cukru brązowego
  • 50 g masła
  • 150 g orzechów włoski
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

W misce  mieszamy cukier z miodem. Dodajemy roztopione masło, roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy. Ucieramy przez kilka minut aż składniki się połączą.

2100.900 - Tartaletki maślano orzechowe

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę do muffinek smarujemy masłem i wykładamy spód i boki ciastem francuskim – ciasto ma wystawać poza foremkę. Na cieście układamy orzechy i zalewamy przygotowaną masą tak do ¾ wysokości.

2108.900 - Tartaletki maślano orzechowe

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut aż ciasto się zarumieni.

Po upieczeniu tartaletki maślano orzechowe pozostawiamy w foremce przez 10 minut, następnie przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

2212.900 - Tartaletki maślano orzechowe

 

Mogą Ci się spodobać również

Komentarze

Pozostaw odpowiedź