Niepozornie wyglądające tartaletki maślano orzechowe zachwycają smakiem. Ciasto francuskie w połączeniu z maślano karmelowym nadzieniem rozpływa się w ustach. Do tego orzechy włoskie… Mmm.. czy można chcieć czegoś więcej?
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 230 g miodu naturalnego płynnego
- 260 g cukru brązowego
- 50 g masła
- 150 g orzechów włoski
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
W misce mieszamy cukier z miodem. Dodajemy roztopione masło, roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy. Ucieramy przez kilka minut aż składniki się połączą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę do muffinek smarujemy masłem i wykładamy spód i boki ciastem francuskim – ciasto ma wystawać poza foremkę. Na cieście układamy orzechy i zalewamy przygotowaną masą tak do ¾ wysokości.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu tartaletki maślano orzechowe pozostawiamy w foremce przez 10 minut, następnie przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
foodmania
Written on 28 grudnia 2014
ciekawy przepis na słodkości! 🙂
Marta
Written on 28 grudnia 2014
Cieszę się, że się podoba 😀
gin
Written on 29 grudnia 2014
Obłędnie chrupiące pyszności 🙂
Cudna ta falbanka z ciasta 🙂
Marta
Written on 29 grudnia 2014
Dziękuję 🙂