Tartaletki orzechowe z czekoladowym kremem kuszą nie tylko pięknym wyglądem i aromatycznym zapachem.. przede wszystkim kuszą obłędnym smakiem. Kruche ciasto, z dodatkiem orzechów, połączone z delikatnym nadzieniem czekoladowym idealnie komponuje się ze słodkimi gruszkami. Takie tartaletki to prawdziwy raj dla oczu i podniebienia.
Składniki na ciasto:
- 140 g mąki tortowej
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1-2 łyżki lodowatej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na czekoladowy krem:
- 75 g cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 80 g gorzkiej czekolady
- 90 g mlecznej czekolady
- 45 g masła
- 1 duże jajko
- 1 duże żółtko
- 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
Dodatkowo:
- kilka orzechów włoskich do dekoracji
- 1-2 gruszki
Przygotowanie ciasta:
Orzechy włoskie mielimy np. w młynku do kawy (można też kupić już mielone orzechy), mieszamy z mąką i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Do schłodzonych składników dodajemy posiekane masło i zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli oraz 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, owijamy w folie i chowamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Wyjmujemy, zdejmujemy papier z grochem i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
W misce mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem. Jajko i żółtko razem ucieramy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady i masło, gdy masa przestygnie dodajemy do niej cukier, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jajka i likier pomarańczowy. Mieszamy aż składniki się połączą.
Kremem czekoladowym napełniamy tartaletki. Gruszki kroimy w cienkie plasterki. Na wierzchu każdej babeczki układamy po kilka plasterków gruszki i po orzechu.
Tartaletki wstawiamy do nagrzanego piekarnik. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na jakieś 10-15 minut do ostygnięcia.
Ja najbardziej lubię tartaletki orzechowe z czekoladowym kremem jeszcze lekko ciepłe 🙂
Smacznego!