W okresie zimowym na poprawę humoru i samopoczucia polecam tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą. Te małe cudeńka nie tylko rewelacyjnie smakują ale i rozgrzewają dzięki dodatkowi chili i cynamonu..
Składniki na ciasto:
- 140 g mąki tortowej
- 30 g zmielonych orzechów włoskich
- 20 g zmielonych orzechów nerkowca
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1-2 łyżki lodowatej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 400 g masy kajmakowej
- 50 g orzechów nerkowca
- ½ łyżeczka cynamonu
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 1 szczypta chili
Dodatkowo:
- 20 g orzechów nerkowca
Przygotowanie ciasta:
Orzechy włoskie i orzechy nerkowca mielimy np. w młynku do kawy, mieszamy z mąką i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Do schłodzonych składników dodajemy posiekane masło i zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Foremki z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Masę kajmakową mieszamy z cynamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Gotową masą napełniamy babeczki (po 1 łyżeczce na babeczkę).
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę i szczyptę chili. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Polewę wylewamy na masę kajmakową (ok. 1 łyżeczki na babeczkę). Po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.
Marta
Written on 20 stycznia 2016
uwielbiam patrzeć na takie małe cuda
patera dekoracyjna
Written on 16 lipca 2019
uwielbiam je <3 są przepyszne
Kuchnia Marty
Written on 17 lipca 2019
🙂 Bardzo się cieszę!