Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tartaletki z dobrem natury
Tartaletki z dobrem natury
  • Tartaletki z dobrem natury

Dziś mam dla Was coś, co skradnie Wasze podniebienia – Tartaletki z dobrem natury, czyli kruche ciasto, wypełnione aromatycznym musem z awokado i śmietankowego serka z nutą chrzanu, zielonymi warzywami oraz wysokiej jakości łososiem wędzonym na zimno. Wybrałam Łososia MOWI, który należy do produktów premium, to oznacza, że jakość produktu końcowego jest ściśle powiązana z całym cyklem produkcji, hodowlą, warunkami utrzymania, jakością karmy, warunkami środowiskowymi i przyrodą. Łosoś MOWI inspiruje!

Tartaletki z dobrem natury

Składniki na ciasto:

  • 85 g ziemnego masła
  • 130 g mąki tortowej
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 łyżki lodowatej wody

Składniki na mus:

  • 1 duże awokado
  • 135 g serka śmietankowego z chrzanem
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie 1 łyżka jogurtu jeśli mus będzie zbyt gęsty
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

Tartaletki z dobrem natury
Tartaletki z dobrem natury

Przygotowanie ciasta:

Aby ciasto było idealnie kruche należy na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i owijamy w folię spożywczą. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut

Tartaletki z dobrem natury

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do 2 form do pieczenia tart każda o średnicy ok. 15 cm. Formy posmarowałam masłem i spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Tartaletki z dobrem natury

Przygotowanie musu:

Awokado przecinamy na pół i usuwamy pestkę. Przy użyciu łyżki oddzielamy miąższ awokado od skórki. Miąższ przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek oraz serek śmietankowy. Miksujemy blenderem na gładki mus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby mus okazał się zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę jogurtu naturalnego.

Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki i razem z kalafiorem gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie ok. 5-8 minut (czas gotowania dotyczy zielonych lub fioletowych szparagów). Następnie odcedzamy i zahartowujemy w zimnej wodzie.

Jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 1 ½ minuty. Obieramy.

Przygotowany mus przekładamy na spód zimnego, upieczonego ciasta. Wierzch dekorujemy ugotowanymi szparagami i kalafiorem. Z wędzonego łososia (po 2 plasterki na tartaletkę) robimy „róże” i umieszczamy w musi. Na koniec dodajemy pół przepiórczego jajka i całość dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego!

Tartaletki z dobrem natury
Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź