Dziś mam dla Was coś, co skradnie Wasze podniebienia – Tartaletki z dobrem natury, czyli kruche ciasto, wypełnione aromatycznym musem z awokado i śmietankowego serka z nutą chrzanu, zielonymi warzywami oraz wysokiej jakości łososiem wędzonym na zimno. Wybrałam Łososia MOWI, który należy do produktów premium, to oznacza, że jakość produktu końcowego jest ściśle powiązana z całym cyklem produkcji, hodowlą, warunkami utrzymania, jakością karmy, warunkami środowiskowymi i przyrodą. Łosoś MOWI inspiruje!

Składniki na ciasto:
- 85 g ziemnego masła
- 130 g mąki tortowej
- 1 łyżka soli
- 3-4 łyżki lodowatej wody
Składniki na mus:
- 1 duże awokado
- 135 g serka śmietankowego z chrzanem
- 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie 1 łyżka jogurtu jeśli mus będzie zbyt gęsty
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 6 szparagów użyłam fioletowych
- kilka różyczek kalafiora
- 1-2 jajka przepiórcze
- 1 opakowanie Łososia MOWI Pure wędzonego na zimno – 4 plastry
- świeże zioła do dekoracji


Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche należy na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i owijamy w folię spożywczą. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do 2 form do pieczenia tart każda o średnicy ok. 15 cm. Formy posmarowałam masłem i spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie musu:
Awokado przecinamy na pół i usuwamy pestkę. Przy użyciu łyżki oddzielamy miąższ awokado od skórki. Miąższ przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek oraz serek śmietankowy. Miksujemy blenderem na gładki mus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby mus okazał się zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę jogurtu naturalnego.
Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki i razem z kalafiorem gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie ok. 5-8 minut (czas gotowania dotyczy zielonych lub fioletowych szparagów). Następnie odcedzamy i zahartowujemy w zimnej wodzie.
Jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 1 ½ minuty. Obieramy.
Przygotowany mus przekładamy na spód zimnego, upieczonego ciasta. Wierzch dekorujemy ugotowanymi szparagami i kalafiorem. Z wędzonego łososia (po 2 plasterki na tartaletkę) robimy „róże” i umieszczamy w musi. Na koniec dodajemy pół przepiórczego jajka i całość dekorujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!

