Tartaletki z sałatką z pora i jajek to pyszna i zdrowa przystawka, która jest idealna nie tylko na wielkanocne śniadanie ale i wszelkiego rodzaju imprezy. Szybka w przygotowaniu, o wyrazistym smaku rewelacyjnie smakuje i pięknie się prezentuje.
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki tortowej
- ½ łyżki soli
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki na sałatkę:
- 2 białe części pora
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała puszka zielonego groszku i kukurydzy (125 g)
- 100 g tartego żółtego sera
- 1-2 ogórki konserwowe
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.
Przygotowanie sałatki:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Zielony groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Przekładamy na sito i zalewamy/sparzamy wrzątkiem. Pora odsączamy z wody, dodajemy groszek z kukurydzą, pokrojonego w kostkę ogórka, jajka i starty żółty ser. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, majonez i musztardę, doprawiamy do smaku solą i pierzem. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.
Sałatką napełniamy tartaletki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
karinameble
Written on 22 stycznia 2020
wyglądają przepysznie 🙂 będą jutro na śniadanie
Kuchnia Marty
Written on 22 stycznia 2020
Super! Bardzo się cieszę
Karolina
Written on 23 stycznia 2020
Wyglądają przepysznie.. Zbliżają się urodizny syna na pewno będę robiła tylko mam pytanko jeszcze, z podanych składników na salatke ile uzupełnię tartaletek? Pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 24 stycznia 2020
W zależności od wielkości tartaletek od 10-18 sztuk
GoldSushi
Written on 20 września 2020
Takie tartaletki to świetny pomysł na dosyć szybkie, ale jakże przepyszne danie. Dodatkowo, można tam dodać tak naprawdę czego dusza zapragnie. I na słono, i na słodko! 🙂 Przepis trafia na listę ulubionych.