Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tartaletki z sałatką z pora i jajek
4
Tartaletki z sałatką z pora i jajek
  • Tartaletki z sałatką z pora i jajek

Tartaletki z sałatką z pora i jajek to pyszna i zdrowa przystawka, która jest idealna nie tylko na wielkanocne śniadanie ale i wszelkiego rodzaju imprezy. Szybka w przygotowaniu, o wyrazistym smaku rewelacyjnie smakuje i pięknie się prezentuje.

1.2 - Tartaletki z sałatką z pora i jajek

Składniki na ciasto:

  • 190 g mąki tortowej
  • ½ łyżki soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 łyżki bardzo zimnej wody

 

Składniki na sałatkę:

  • 2 białe części pora
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała puszka zielonego groszku i kukurydzy (125 g)
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

1.4 - Tartaletki z sałatką z pora i jajek

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.

Przygotowanie sałatki:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Zielony groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Przekładamy na sito i zalewamy/sparzamy wrzątkiem. Pora odsączamy z wody, dodajemy groszek z kukurydzą, pokrojonego w kostkę ogórka, jajka i starty żółty ser. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, majonez i musztardę, doprawiamy do smaku solą i pierzem. Dokładnie mieszamy.

1.1 - Tartaletki z sałatką z pora i jajek

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.

Sałatką napełniamy tartaletki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

1.5 - Tartaletki z sałatką z pora i jajek

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź