Tęczowa sałatka z pieczoną ciecierzycą jest pełna smaku i intensywnych kolorów! Chrupiące warzywa idealnie do siebie pasujące zamknięte w jadalnej „miseczce” z pieczonej cukinii tworzą prawdziwą bombę witaminową! Do tego smażone krewetki… Pycha! Kto skusi się na taki obiad?
Składniki na sałatkę:
- 4 okrągłe cukinie
- 2 małe marchewki
- 1 mała cukinia
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 1 puszka (425 ml) Cieciorki „Gotowane na parze” Bonduelle
- 1 puszka (212 ml) Kukurydzy złocistej z chili Bonduelle
- 1 pęczek szczypiorku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- ½ małego awokado
- 1 garść natki pietruszki
- ½ papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ limonki
- 50 ml wody
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka nasion sezamu
- sól
- pieprz
Składniki na krewetki:
- 10-12 świeżych dużych krewetek
- 1 łyżka oleju kokosowego (masła kokosowego)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- sok z ½ limonki
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ziaren sezamu
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misie robota i miksujemy aż uzyskamy gładki sos. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać więcej wody. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pierzem.
Przygotowanie krewetek:
Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z limonki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2-3 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.
Przygotowanie tęczowej sałatki:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Cieciorkę odsączamy z zalewy, płuczemy, obieramy ze skórki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy oliwą i posypujemy słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut, od casu do czasu potrząsając blachą.
Okrągłe cukinie myjemy, ścinamy wierzch od ogonka i wydrążamy środki, które kroimy w drobną kostkę. Powstałe miseczki smarujemy wewnątrz oliwą połączoną z przeciśniętym ząbkiem czosnku i zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Marchewki i podłużną cukinię kroimy i cienkie plasterki np. przy użyciu mandoliny. Następnie plasterki kroimy w cienkie słupki. Warzywa przekładamy na sito i posypujmy delikatnie solą (dzięki temu zmiękną, a cukinia puści sok). Papryki kroimy w paseczki. Wydrążony miąższ z cukinii podsmażamy na maśle. Kukurydzę z chili odsączamy z zalewy.
Cukinię i marchewkę odsączamy z wody, przekładamy do miski, dodajemy papryki, podsmażoną cukinię, upieczoną cieciorkę oraz kukurydzę. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do „miseczek” z cukinii. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Tęczową sałatkę z pieczoną ciecierzycą podajemy ze smażonymi krewetkami.
Więcej przepisów z wykorzystaniem produktów Bonuelle znajdziecie na blogu http://www.warzywneinspiracje.pl/
muuooaa
Written on 22 lipca 2016
Super przepis , bardzo kolorowe i zapowiadające się świetnie danie :d
Pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
Kasia
Written on 18 września 2018
Już nie mogę doczekać się, kiedy ją przygotuję! Pewnie bez krewetek, ale kiedy mam cieciorę, to już nic więcej mi nie trzeba! 🙂 Dzięki za inspirację i zapraszam do siebie!
http://www.okplan.pl
Kuchnia Marty
Written on 19 września 2018
🙂 chętnie będę zaglądać! Pozdrawiam
Dietetyk Na Walizkach
Written on 25 lipca 2019
Super pomysł 🙂 i bardzo efektowny sposób podania!