Tiramisu to prosty, włoski deser, który składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych, schłodzoną kawą espresso oraz likierem amaretto, na które nakłada się krem z mascarpone, jajek i cukru. Całość posypana jest kakao. Deser podaje się silnie schłodzony zwykle do kawy espresso, a we Włoszech w upalne dni na drugie śniadanie.
Aby Tiramisu zachwycało smakiem ważne aby espresso, w którym nasączamy biszkopty było idealne! Sekretem dobrego espresso jest kawa! Jeśli tak jak ja nie wyobrażacie sobie życia bez małej czarnej to zapraszam Was do odwiedzenia sklepu Cafe Silesia, gdzie oprócz szerokiego wyboru kawy w dobrej cenie znajdziecie również ekspresy do kawy, młynki, herbaty i przepyszne słodycze!
Czym by były Włochy bez idealnego espresso? To właśnie Włosi wymyślili 4 podstawowe czynniki i nazwali je zasada 4M, które należy spełnić, chcąc uzyskać doskonałe espresso.
-
1M – LA MACCHINA – czyli dobrej jakości ekspres ciśnieniowy
-
2M – LA MACCINADOSATORE – czyli młynek, który zapewni odpowiedni stopień grubości zmielonej kawy
-
3M – LA MISCELA – czyli odpowiednia mieszanka kaw lub ziarna dobrej jakości
-
4M – LA MANO – czyli wprawna ręka i wiedza baristy
Składniki:
- 20 podłużnych biszkoptów,
- 200-250 ml zimnego espresso lub zimnej, mocnej kawy z kawiarki,
- 40 ml likieru Amaretto (opcjonalnie),
- 500 g serka mascarpone,
- 3 świeże żółtka,
- 5 łyżek drobnego cukru,
- gorzkie kakao lub starta gorzka czekolada do oprószenia
Przygotowanie:
Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę (można ubić je nad parą), następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
W ekspresie lub kawiarce zaparzyć mocne espresso, wystudzić je i połączyć z likierem – schłodzić w lodówce.
Ja Tiramisu przygotowałam w szklankach. Biszkopty przełamać na pół i każdy zanurzyć w espresso połączonym z likierem. Na dnie szklanki ułożyć kilka biszkoptów, na biszkopty nałożyć porcję kremu, na krem ponownie biszkopty nasączone kawą itd. Na wierzchu powinien być krem. Deser schować do lodówki by dobrze się schłodził. Przed podaniem Tiramisu posypać gorzkim kakao lub startą, gorzką czekoladą.
Smacznego!
MagdaD
Written on 21 czerwca 2021
Deser wygląda przepysznie. Co prawda od dłuższego czasu jestem na diecie, ćwiczę i nawet przyjmuję suplementy diety wspomagające odchudzanie, jednak dla tak pysznego deseru zrobiłabym wyjątek 😉
Tempis-meble
Written on 30 lipca 2021
Zrobiłam tiramisu z twojego przepisu i wyszło przepyszne. Robiłam je pierwszy raz bo nigdy wcześniej jakoś nie miałam na to szansy. Dzięki za podzielenie się przepisem 😉
Kuchnia Marty
Written on 19 sierpnia 2021
cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam
Mira z Gotujemy i Jemy
Written on 9 lutego 2022
Fajny przepis na pyszny deser i bardzo łądne zdjęcia! Gratulacje 🙂