Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tiramisu
Tiramisu
  • Tiramisu

Tiramisu to prosty, włoski deser, który składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych, schłodzoną kawą espresso oraz likierem amaretto, na które nakłada się krem z mascarpone, jajek i cukru. Całość posypana jest kakao. Deser podaje się silnie schłodzony zwykle do kawy espresso, a we Włoszech w upalne dni na drugie śniadanie.

4147.900 - Tiramisu

Aby Tiramisu zachwycało smakiem ważne aby espresso, w którym nasączamy biszkopty było idealne! Sekretem dobrego espresso jest kawa! Jeśli tak jak ja nie wyobrażacie sobie życia bez małej czarnej to zapraszam Was do odwiedzenia sklepu Cafe Silesia, gdzie oprócz szerokiego wyboru kawy w dobrej cenie znajdziecie również ekspresy do kawy, młynki, herbaty i przepyszne słodycze!

4196.900 - Tiramisu

Czym by były Włochy bez idealnego espresso? To właśnie Włosi wymyślili 4 podstawowe czynniki i nazwali je zasada 4M, które należy spełnić, chcąc uzyskać doskonałe espresso.

  • 1M – LA MACCHINA – czyli dobrej jakości ekspres ciśnieniowy 
  • 2M – LA MACCINADOSATORE – czyli młynek, który zapewni odpowiedni stopień grubości zmielonej kawy 
  • 3M – LA MISCELA – czyli odpowiednia mieszanka kaw lub ziarna dobrej jakości 
  • 4M – LA MANO – czyli wprawna ręka i wiedza baristy  

4216.900 - Tiramisu

Składniki:

  • 20 podłużnych biszkoptów,
  • 200-250 ml zimnego espresso lub zimnej, mocnej kawy z kawiarki,
  • 40 ml likieru Amaretto (opcjonalnie),
  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 świeże żółtka,
  • 5 łyżek drobnego cukru,
  • gorzkie kakao lub starta gorzka czekolada do oprószenia

4173.900 - Tiramisu

Przygotowanie:

Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę (można ubić je nad parą), następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

W ekspresie lub kawiarce zaparzyć mocne espresso, wystudzić je i połączyć z likierem – schłodzić w lodówce.

Ja Tiramisu przygotowałam w szklankach. Biszkopty przełamać na pół i każdy zanurzyć w espresso połączonym z likierem. Na dnie szklanki ułożyć kilka biszkoptów, na biszkopty nałożyć porcję kremu, na krem ponownie biszkopty nasączone kawą itd. Na wierzchu powinien być krem. Deser schować do lodówki by dobrze się schłodził. Przed podaniem Tiramisu posypać gorzkim kakao lub startą, gorzką czekoladą.

Smacznego!

4124.900 - Tiramisu

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź