Torcik kanapkowy z łososiem to prawdziwe kulinarne arcydzieło wypełnione po brzegi dobrem! Taki torcik nie tylko pięknie się prezentuje ale również wybornie smakuje. To idealna propozycja na rodzinne śniadanie lub kolację. Koniecznie przygotujcie go swoim bliskim bo jest nie tylko pyszny ale również prosty w przygotowaniu.
Składniki na torcik kanapkowy z łososiem:
- 16 kromek chleba tostowego
- 600 g serka śmietankowego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mały ogórek
- 150 g łososia MOWI Pure wędzony na zimno (3 x 50 g)
- 1 duże awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5-6 rzodkiewek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- garść roszponki i botwinki do dekoracji
- kilka plasterków ogórka pokrojonego w wstążki
- kilka plasterków rzodkiewki
Przygotowanie torciku kanapkowego z łososiem:
Z chleba tostowego odkrawamy skórki. Bierzemy 4 kromki i układamy je na kształt kwadratu, przykładamy talerzyk lub okrągłą tortownicę o średnicy 15 cm i wycinamy okrąg. To samo robimy z pozostałymi kromkami.
Serek śmietankowy wraz z jogurtem naturalnym ubijamy kilka minut, serek doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy 4 kromki chleba posmarowane serkiem tworząc okrąg. Na warstwę serka układamy ogórka pokrojonego w cienkie plasterki. Ponownie układamy 4 kromki chleba posmarowane serkiem z wierzchu i pod spodem. Na serek rozkładamy łososia MOWI Pure wędzonego na zimno. Na łososia kolejne 4 kromki chleba posmarowane serkiem od spodu i z wierzchu, a na to układamy plasterki awokado skropionego cytryną i plasterki rzodkiewki, na rzodkiewkę układamy ostatnie 4 kromki chleba posmarowane od spody serkiem.
Wierzch naszego tortu i boki smarujemy pozostałym serkiem. Wygładzamy i dekorujemy plasterkami ogórka, rzodkiewki oraz listkami botwinki i roszponką.
Wstawiamy na ok. 15-20 minut do lodówki.
Smacznego!