Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1248 - Tort bezowy z kremem czekoladowym
Tort bezowy z kremem czekoladowym
  • 1248 - Tort bezowy z kremem czekoladowym

Mam dla Was dziś przepis na obłędny Tort bezowy z kremem czekoladowym! Prawdziwa rozpusta i uczta dla podniebienia. Idealny na urodziny! Słodką bezę przełamałam wiśniami i delikatnym kremem czekoladowym. Ten tort przygotowałam z okazji urodzin mojego męża. Dodatkowo dostał od nas karnet na prezent pełen emocji!

1263 - Tort bezowy z kremem czekoladowym
Składniki na beze:
  • 6 białek z dużych jaj
  • 300 g drobnego cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Składniki na czekoladowy krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • opcjonalnie brązowy barwnik spożywczy
Składniki na sos wiśniowy:
  • 500 g wiśni z kompotu
  • 1 ½ – 2 łyżki cukru
  • 30 ml wódki wiśniówki
  • 30 ml wody
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • Czekoladowe praliny i czekoladki do dekoracji
1265 - Tort bezowy z kremem czekoladowym
Przygotowanie bezy:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie duże blachy (najlepiej te z piekarnika), które wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysowujemy 3 okręgi (od największego do najmniejszego – największy ma u mnie średnice ok. 18 cm). W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy biały i brązowy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Ja podzieliłam pianę na 3 części – do pierwszej dodałam 4-5 kropelek barwnika czekoladowego, do drugiej 2-3, a do trzeciej nie dodałam wcale.

Pianę wykładamy na narysowane okręgi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i suszymy bezy przez 120-130 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie, po bokach i w samym środku pozostaną wilgotne.

Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.

Przygotowanie sosu wiśniowego:

250 g wiśni odsączamy i odkładamy. Pozostałe przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i wiśniówkę i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wiśni. Energicznie mieszamy i gotujemy kilka chwil aż sos zgęstnieje. Jeśli chcemy gładki sos blendujemy go na koniec.

Przygotowanie kremu:

Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i deserową i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!

Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.

Krem dzielimy na trzy części i przekładamy nim każdy bezowy blat, następnie posypujemy go odłożonymi wiśniami i skrapiamy zimnym sosem. Na wierzch nakładamy pozostały krem, polewamy sosem i dekorujemy czekoladowymi pralinami i czekoladkami.

Tort przechowujemy w lodówce.

1274 - Tort bezowy z kremem czekoladowym

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź