Uwielbiam tort chałwowy! Wilgotny, esencjonalny.. zachwyci smakiem każdego! Może mój nie wygląda zbyt efektownie, dopiero zaczynam swoją przygodę z tortami ale jest naprawdę pyszny! Myślę, że to idealna propozycja na Święta! Tort wyszedł naprawdę duży więc możecie przygotować go z połowy porcji. Polecam!
Składniki na ciasto:
Z podanych składników otrzymamy dwa blaty ciasta, w przepisie są 4 więc należy upiec dwa ciasta!
- 2 duże jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
- 200 g cukru
- 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta (2 x po 15 g)
- 175 g mąki tortowej
- 110 ml mleka
- 200 g majonezu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
Składniki na krem chałwowy
- 600 ml śmietanki 30% lub 36%
- 500 g chałwy (użyłam waniliowej)
- 750 g serka mascarpone
Dodatkowo do dekoracji:
- 3 opakowania Decorada kuleczki zbożowe w czekoladzie Delecta
- pierniczki do dekoracji (np. pierniczki Delecta)
Przygotowanie ciasta:
Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier cynamonowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
Pieczemy kolejne ciasto.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną chałwę i podgrzewamy często mieszając aż chałwa się rozpuści. UWAGA! Ważne, żeby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i na noc chowamy do lodówki żeby się schłodziła. Następnego dnia przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Jeśli krem będzie zbyt rzadki do przekładania tortu należy go włożyć do lodówki na jakąś godzinę by stężał.
Gotowym kremem przekładamy blaty, boki i wierzch ciasta. Po wierzchu posypujemy kuleczkami zbożowymi w czekoladzie i dekorujemy tort upieczonymi pierniczkami.
Tort chałwowy chłodzimy przez kilka godzin!
MARTA
Written on 15 lutego 2016
Tort rewelacja!!! Robiłam w karnawale- wszyscy goście ( nawet Ci co nie przepadają za chałwą) zachwyceni!
Dziekuje Marto za tego bloga:-)
Pozdrawiam
Marta
Marta
Written on 15 lutego 2016
Marto, bardzo się cieszę, że tort smakował i za miłe słowa! Ściskam mocno 🙂
Marzena
Written on 23 lutego 2016
Czy mi się coś przywidziało czy w przepisie jest MAJONEZ ???? Proszę o informację o jaki majonez chodzi i czy to nie błąd? nigdy do tej pory nie spotkałam się z majonezem w przepisie na ciasto…
Marta
Written on 23 lutego 2016
Tak, do ciasta dodaje majonez. Zwykły, klasyczny majonez :). Gwarantuję, że ciasto jest pyszne i wilgotne 🙂
Oksana Bagińska
Written on 29 marca 2020
Czy wiesz jakiej wielkości użyłaś formy? Chcę zrobić tort po prostu jako ciasto w prostokątnej formie i chciałabym sobie mniej więcej porównać wielkości. Z tego co piszesz jest to dość wysokę ciasto więc problemu raczej nie będzie. Przepis brzmi bardzo fajnie. Dziękuję za udostępnienie.
Kuchnia Marty
Written on 17 kwietnia 2020
Witam, średnica 25 cm