Postanowiłam podjąć kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego (www.olejkonwenanse.pl) i przygotowałam Tort czekoladowo wiśniowy z olejem rzepakowym #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski. Tort wyszedł obłędny! Wilgotne ciasto, mocno czekoladowy krem i wiśnie! Tym razem przysłowiową wisienką na torcie nie okazały się kandyzowane wiśnie, a ciekawa dekoracja, która powstały przy użyciu zwykłej bąbelkowej foli!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):
- 4 duże jajka klasa wagowa L
- 200 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 170 ml oleju Wielkopolskiego Rzepakowego tłoczonego tylko raz
- 200 ml mleka 3,2%
- 200 g mąki tortowej
- 80 g ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
- 200 g mlecznej czekolady
- 1 słoiczek wiśniowego dżemu
- wiśnie kandyzowane do dekoracji
Przygotowanie ciasto:
WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Jajka ucieramy z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko i olej. W drugiej misce mieszamy składniki suche. Do ciasta stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy aż uzyskamy jednolite ciasto.
Spód okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy ciasto i studzimy.
Przygotowanie kremu:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie miksujemy ją z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy.
Zimne ciasto kroimy na 3 blaty/krążki. Wybrzuszoną górę ścinamy na równo.
Dżem wiśniowy podgrzewamy kilka minut z 3 łyżkami wody lub nalewki wiśniowej. Pierwszy i drugi blat nasączamy/smarujemy dżemem wiśniowym, a następnie przekładamy czekoladowym kremem – boków tortu nie smarujemy kremem.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z palnika i dodajemy śmietanę. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy wierzch ciasta. Wygładzamy wierzch i boki.
Pozostałe 200 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Bierzemy kawałek foli bąbelkowej o szerokości takiej jak nasz tort i długości obejmującej całe ciasto.
Gdy czekolada przestygnie ale nadal jest płynna wylewamy cienką warstwę na folię bąbelkową i równomiernie rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Czekamy kilka minut. Gdy czekolada zacznie zastygać chwytamy za dwa końce foli i delikatnie przykładamy do tortu (otulamy go).
Tort wraz z folią wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy folię.
Wierzch tortu dekorujemy wiśniami kandyzowanymi i kawałkami czekolady.
Smacznego!
madlene17
Written on 8 listopada 2017
Tort – wspaniały. Dekoracja – fantastyczna. Zdjęcia – genialne 🙂
Kuchnia Marty
Written on 9 listopada 2017
Bardzo dziękuję <3
Basia
Written on 11 listopada 2017
Pani Marto tort piękny i na pewno pyszny ,super pomysł na dekorację.
Kuchnia Marty
Written on 11 listopada 2017
Bardzo dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Kuchnia Marty
Written on 14 listopada 2017
Dziękuję
Joanna Warlikowska
Written on 13 listopada 2017
Nie potrafię nawet opisać, jak bardzo uwielbiam torty, czekoladę i wiśnie. A tu mam wszystko naraz! Dziękuję serdecznie i pozdrawiam 🙂
Kuchnia Marty
Written on 14 listopada 2017
Polecam! Tort jest pyszny 🙂
Andzia
Written on 18 listopada 2017
Ooo i to jest to co tygryski kochają najbardziej!! Słodkości we wszelkiej postaci. Chcesz powiedzieć że te efektowne „kropeczki” to zasługa zwykłej folii bąbelkowej?! Rewelacyjny pomysł 🙂 Jakie owoce oprócz wiśni będą pasowały do tego przepisu? banany pewnie będą zbyt mdłe, ale np maliny?
Kuchnia Marty
Written on 20 listopada 2017
🙂
Agatą Obuch
Written on 20 listopada 2017
Tyle czekolady <3 całość wyszła mi super, urodziny córki super się udały, dziękuję 🙂
Kuchnia Marty
Written on 20 listopada 2017
Agato, wszystkiego najlepszego dla córki! Cieszę się, że tort się udał, czekam na zdjęcie 🙂
Ania K
Written on 24 stycznia 2018
Hej,
dla wszystkich – którzy zastanawiają się, czy się uda –
owszem, uda 🙂
Efekt genialny jak na stopień trudności przygotowania.
Wczoraj zrobiony, gdybym umiała zamieścić zdjęcie – na pewno bym wkleiła.
Dziękuję za pomysł.
Kuchnia Marty
Written on 24 stycznia 2018
Aniu, bardzo się cieszę, że tort smakował i wszystko się udało 🙂
Co do zdjęcia to zawsze możesz mi przesłać je przez Facebook, chętnie opublikuje <3
Ania K
Written on 24 stycznia 2018
A no tak. Zapomniałam o fejsie 😉 Przesłałam zatem 🙂
Agnieszka
Written on 21 września 2018
Na ile osób jest taki tort? 🙂
Kuchnia Marty
Written on 21 września 2018
Agnieszko, tort wystarczy na jakieś 12-16 porcji 🙂
Elżbieta
Written on 28 listopada 2018
Tort wygląda wspaniałe. Chciałabym taki upiec na urodziny mojej wnuczki. Czy ciasto mogę upiec dzień wcześniej i dopiero następnego dnia zrobić całą resztę??
Kuchnia Marty
Written on 28 listopada 2018
Pani Elżbieto, ciasto spokojnie można upiec dzień wcześniej. Będzie ono jeszcze nasączone co sprawi, że będzie ono wilgotne 🙂
Pozdrawiam
Elżbieta
Written on 28 listopada 2018
Bardzo dziękuję za odpowiedź, w takim razie jutro piekę!
Pozdrawiam serdecznie.