Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tort czekoladowy
2
Tort czekoladowy
  • Tort czekoladowy

Ostatnio obchodziliśmy Światowy Dzień Czekolady i z tej okazji wspólnie z serwisem przepisy.pl zapraszam Was na niebiański tort czekoladowy! Wilgotne ciasto, delikatny krem z mlecznej i białej czekolady, belgijskie praliny i czerwone porzeczki. Całość smakuje obłędnie!

9173 - Tort czekoladowy

Nie od dziś wiadomo, że czekolada nie tylko wspaniale smakuje ale zawiera również wiele cennych dla naszego organizmu składników. Jest uwielbiana zarówno przez najmłodszych jak i najstarszych.

Skutecznie poprawia nie tylko nastrój, ale również koncentrację i spowalnia proces starzenia.

Warto po nią sięgać ale niestety trzeba pamiętać żeby jeść ją z umieram – jej nadmiar może nam zaszkodzić – tabliczka czekolady ma ok. 500 kalorii!

Z ciekawostek powiem Wam jeszcze na koniec, że właśnie z okazji Światowego Dnia Czekolady we Włoszech co roku przeprowadzane jest badanie dotyczące konsumpcji czekolady. Do tej pory co roku mieszkańcy tego kraju zjadali średnio ok. 4 kg czekolady (na osobę), jednak podczas tegorocznej kwarantanny konsumpcja czekolady wzrosła o 22%!

Wychodzi na to, że Włosi w ten sposób leczyli stres i konieczność siedzenia w domu związany z pandemią.

Badanie to potwierdza również to, że czekolada doskonale sprawdza się jako tzw. comfort food, czyli produkt zapewniający psychiczny komfort.

9171 - Tort czekoladowy

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 duże jajka klasa wagowa L
  • 200 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 200 g mąki tortowej
  • 80 g ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem z mlecznej czekolady:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na krem z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 300 g mlecznej czekolady
  • 1 słoiczek porzeczkowego dżemu
  • świeże porzeczki do dekoracji
  • pralinki do dekoracji

9180 - Tort czekoladowy

Przygotowanie ciasta:

WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Jajka ucieramy z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko i olej. W drugiej misce mieszamy składniki suche. Do ciasta stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy aż uzyskamy jednolite ciasto.

Spód okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjmujemy ciasto i studzimy.

9193 - Tort czekoladowy

Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady:

Czekoladę mleczna rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie miksujemy ją z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy.

Przygotowanie kremu z białej czekolady:

Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie miksujemy ją z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy.

Zimne ciasto kroimy na 4 blaty/krążki. Wybrzuszoną górę ścinamy na równo.

Dżem z porzeczkowy podgrzewamy kilka minut z 3 łyżkami wody. Pierwszy, drugi i trzeci blat nasączamy/smarujemy dżemem, a następnie przekładamy 1 blat kremem z mlecznej czekolady, drugi z białej czekolady (kilka łyżek odkładamy na wierzch ciasta), trzeci blat ponownie przekładamy kremem z mlecznej czekolady, a wierz ciasta smarujemy ciekną warstwą białego kremu – boków tortu nie musimy smarować.

9209 - Tort czekoladowy

Przygotowanie dekoracji:

Pozostałe 300 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Bierzemy kawałek foli bąbelkowej o szerokości takiej jak nasz tort i długości obejmującej całe ciasto.

Gdy czekolada przestygnie ale nadal będzie płynna wylewamy cienką warstwę na folię bąbelkową i równomiernie rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Czekamy kilka minut. Gdy czekolada zacznie zastygać chwytamy za dwa końce foli i delikatnie przykładamy do tortu (otulamy go) – możemy przewiązać sznureczkiem, żeby folia dobrze przylegała.

Tort wraz z folią wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy folię.

Boki i wierzch tortu dekorujemy pralinkami – jeśli nie będą chciały się przyczepić wystarczy je delikatnie podgrzać np. nad płomieniem zapalniczki. Górę tortu czekoladowego ozgabiamy czerwoną porzeczką.

Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na ciasta lub desery z wykorzystaniem czekolady, to gorąco zapraszam do siebie i serwisu przepisy.pl!

9161 - Tort czekoladowy

109977525 283084646292458 654746385572163709 n - Tort czekoladowy

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź