Ostatnio obchodziliśmy Światowy Dzień Czekolady i z tej okazji wspólnie z serwisem przepisy.pl zapraszam Was na niebiański tort czekoladowy! Wilgotne ciasto, delikatny krem z mlecznej i białej czekolady, belgijskie praliny i czerwone porzeczki. Całość smakuje obłędnie!
Nie od dziś wiadomo, że czekolada nie tylko wspaniale smakuje ale zawiera również wiele cennych dla naszego organizmu składników. Jest uwielbiana zarówno przez najmłodszych jak i najstarszych.
Skutecznie poprawia nie tylko nastrój, ale również koncentrację i spowalnia proces starzenia.
Warto po nią sięgać ale niestety trzeba pamiętać żeby jeść ją z umieram – jej nadmiar może nam zaszkodzić – tabliczka czekolady ma ok. 500 kalorii!
Z ciekawostek powiem Wam jeszcze na koniec, że właśnie z okazji Światowego Dnia Czekolady we Włoszech co roku przeprowadzane jest badanie dotyczące konsumpcji czekolady. Do tej pory co roku mieszkańcy tego kraju zjadali średnio ok. 4 kg czekolady (na osobę), jednak podczas tegorocznej kwarantanny konsumpcja czekolady wzrosła o 22%!
Wychodzi na to, że Włosi w ten sposób leczyli stres i konieczność siedzenia w domu związany z pandemią.
Badanie to potwierdza również to, że czekolada doskonale sprawdza się jako tzw. comfort food, czyli produkt zapewniający psychiczny komfort.
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):
- 4 duże jajka klasa wagowa L
- 200 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 170 ml oleju rzepakowego
- 200 ml mleka 3,2%
- 200 g mąki tortowej
- 80 g ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem z mlecznej czekolady:
- 200 g mlecznej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na krem z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 125 g serka mascarpone
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 300 g mlecznej czekolady
- 1 słoiczek porzeczkowego dżemu
- świeże porzeczki do dekoracji
- pralinki do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Jajka ucieramy z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko i olej. W drugiej misce mieszamy składniki suche. Do ciasta stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy aż uzyskamy jednolite ciasto.
Spód okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy ciasto i studzimy.
Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady:
Czekoladę mleczna rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie miksujemy ją z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy.
Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie miksujemy ją z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do czekoladowej masy, delikatnie mieszamy.
Zimne ciasto kroimy na 4 blaty/krążki. Wybrzuszoną górę ścinamy na równo.
Dżem z porzeczkowy podgrzewamy kilka minut z 3 łyżkami wody. Pierwszy, drugi i trzeci blat nasączamy/smarujemy dżemem, a następnie przekładamy 1 blat kremem z mlecznej czekolady, drugi z białej czekolady (kilka łyżek odkładamy na wierzch ciasta), trzeci blat ponownie przekładamy kremem z mlecznej czekolady, a wierz ciasta smarujemy ciekną warstwą białego kremu – boków tortu nie musimy smarować.
Przygotowanie dekoracji:
Pozostałe 300 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Bierzemy kawałek foli bąbelkowej o szerokości takiej jak nasz tort i długości obejmującej całe ciasto.
Gdy czekolada przestygnie ale nadal będzie płynna wylewamy cienką warstwę na folię bąbelkową i równomiernie rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Czekamy kilka minut. Gdy czekolada zacznie zastygać chwytamy za dwa końce foli i delikatnie przykładamy do tortu (otulamy go) – możemy przewiązać sznureczkiem, żeby folia dobrze przylegała.
Tort wraz z folią wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie delikatnie zdejmujemy folię.
Boki i wierzch tortu dekorujemy pralinkami – jeśli nie będą chciały się przyczepić wystarczy je delikatnie podgrzać np. nad płomieniem zapalniczki. Górę tortu czekoladowego ozgabiamy czerwoną porzeczką.
Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na ciasta lub desery z wykorzystaniem czekolady, to gorąco zapraszam do siebie i serwisu przepisy.pl!
rap o miłości
Written on 21 lipca 2020
Tort pyszny, wczoraj zrobiłam – oczywiście nie przystroiłam go tak ładnie, ale teściowej smakował, a to najważniejsze 😉
Kuchnia Marty
Written on 21 lipca 2020
Bardzo się cieszę!
Wiktoria Malinowska
Written on 26 sierpnia 2020
wygląda zjawiskowo, jestem pod wrazeniem tak pieknego wykonania 🙂
Kuchnia Marty
Written on 28 sierpnia 2020
Dziękuje bardzo!
Kinga
Written on 3 stycznia 2021
Chciałabym spróbować, wygląda obłędnie, czy użycie połowy ilości cukru może w czymś zaszkodzić?