Pogoda nie rozpieszcza.. z utęsknieniem czekamy na wiosnę, a kawałek takiego czekoladowego tortu jest idealny żeby osłodzić sobie ponury dzień i poprawić samopoczucie! Obłędny, czekoladowy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Może ktoś się skusi i przygotuje taki tort na Wielkanoc?
Składniki na ciasto:
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
- 200 g cukru
- 1 opakowania cukru wanilinowego
- 175 g mąki tortowej
- 110 ml mleka 3,2%
- 200 g majonezu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
Składniki na czekoladowy krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 350 ml śmietanki kremowej 36%
Składniki na polewę:
- 150 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 5-6 łyżek śmietanki kremowej
Dodatkowo:
- 50 g czekolady deserowej
- 10-12 małych czekoladowych jajek
- ok. 4 łyżek dżemy wiśniowego
- kakao do posypania
Przygotowanie ciasta:
Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier wanilinowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i deserową i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
50 g czekolady deserowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Na folię aluminiową wylewamy czekoladę, za pomocą noża/łopatki rozsmarowujemy ją na kształt prostokąta. Folię z czekoladą wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nasz prostokąt z czekolady zdejmujemy z folii i łamiemy na kawałki.
Przekrojony spód ciasta smarujemy wiśniowym dżemem. Następnie nakładamy krem czekoladowy i przykrywamy go drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy wierzch tortu.
Na środku układamy czekoladowe jajka, wokół których układamy wcześniej przygotowane kawałki czekolady. Całość posypujemy kakao.
Tort przechowujemy w lodówce.
Milena
Written on 8 lipca 2017
Aż mi ślinka cieknie na taki torcik, zdecydowanie jest moim ulubionym 🙂
Kuchnia Marty
Written on 17 lipca 2017
Cieszę się 🙂