Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 2960.900 - Tort kajmakowy z bezą
8
Tort kajmakowy z bezą
  • 2960.900 - Tort kajmakowy z bezą

Tort kajmakowy z bezą rozkocha w sobie każdego od pierwszego kęsa! Tort rozpływa się w ustach, jest dość słodki i sycący  – po prostu doskonały! Święta tuż.. tuż może ktoś z Was się skusi na taki torcik 🙂

2970.900 - Tort kajmakowy z bezą

Składniki na ciasto:

 

Składniki na beze:

 

2976.9001 - Tort kajmakowy z bezą

Składniki na krem:

 

Dodatkowo do dekoracji:

 

2925.900 - Tort kajmakowy z bezą

Przygotowanie bezy:

Dużą blachę do pieczenia (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 2 okręgi o średnicy 25 cm (od okrągłej tortownicy, takiej w jakiej będziemy piec ciasto). 2 obręcze od tortownicy pozostawiamy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Masę bezową nakładamy do 2 obręczy dzięki temu nasze bezy będą miały ten sam rozmiar co ciasto, po wierzchu posypujemy czekoladowymi kamyczkami. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy/suszymy bezę przez 1 ½ godziny.

Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę do wystygnięcia.

2935.900 - Tort kajmakowy z bezą 

Przygotowanie ciasta:

Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier cynamonowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.

Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.

2940.900 - Tort kajmakowy z bezą

Przygotowanie kremu:

Krem tortowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (zawartość torebki wsypujemy do 300 ml mleka i miksujemy). W drugiej misce łączymy serek mascarpone z masą krówkową. Następnie do masy krówkowej łyżka po łyżce dodajemy krem tortowy ciągle miksując aż składniki się połączą.

Jeśli krem będzie zbyt rzadki do przekładania tortu należy go włożyć do lodówki na jakąś godzinę by stężał.

2957.900 - Tort kajmakowy z bezą

Gotowym kremem przekładamy na przemian blat ciasta, na krem kładziemy bezę, znowu krem, drugi blat ciasta, krem i drugą bezę oraz smarujemy boki ciasta. Dodatkowo boki ciasta posypujemy posypką karmelową. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch ciasta i ozdabiamy orzechami włoskimi. Tort kajmakowy z bezą posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy przez kilka godzin.

2992.900 - Tort kajmakowy z bezą

2979.900 - Tort kajmakowy z bezą

3011.900 - Tort kajmakowy z bezą

71embed PBa3AO8LJhOcPxRd3qYBXlT00LkR1Qzz - Tort kajmakowy z bezą

 

Komentarze

  • Tomasz

    Written on 20 grudnia 2015

    Tort wygląda nieziemsko, uwielbiam takie połączenia. Gdzie można go zjeść? 😉 Wart milion dolców!

    Odpowiedz
  • Teresa

    Written on 21 grudnia 2015

    Zdjęcia torciku tylko pobudzają kubki smakowe. Spróbuję wypróbować przepis i może go zaproponuję klientom, Mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko temu, Marto. Pogodnych i Radosnych Świąt.

    Odpowiedz
    • Marta

      Written on 21 grudnia 2015

      Tereso, cieszę się, że tort się podoba i mam nadzieję, że klientom zasmakuje. Zamiast kajmakowego możesz też użyć kremu chałwowego. Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
    • Marta

      Written on 23 grudnia 2015

      Cieszę się, że ciasto/zdjęcia kuszą i zachęcają do konsumpcji. Polecam ten torcik! Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź