Tort kajmakowy z bezą rozkocha w sobie każdego od pierwszego kęsa! Tort rozpływa się w ustach, jest dość słodki i sycący – po prostu doskonały! Święta tuż.. tuż może ktoś z Was się skusi na taki torcik 🙂
Składniki na ciasto:
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka)
- 200 g cukru
- 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta (2 x po 15 g)
- 175 g mąki tortowej
- 110 ml mleka
- 200 g majonezu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
Składniki na beze:
- 3 białka z dużych jaj
- 150 g cukru
- 30 g cukru wanilinowego Delecta
- ½ łyżeczki białego octu winnego
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
- ½ opakowania Decorada kamyczki czekoladowe Delecta
Składniki na krem:
- 1 opakowanie kremu tortowego smak krówka Delecta
- 500 g serka mascarpone
- 250 g kajmaku masy krówkowej
Dodatkowo do dekoracji:
- 3 opakowania Decorada karmel Delecta
- 100 g orzechów włoskich
- cukier puder do posypania
Przygotowanie bezy:
Dużą blachę do pieczenia (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 2 okręgi o średnicy 25 cm (od okrągłej tortownicy, takiej w jakiej będziemy piec ciasto). 2 obręcze od tortownicy pozostawiamy na blasze. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Masę bezową nakładamy do 2 obręczy dzięki temu nasze bezy będą miały ten sam rozmiar co ciasto, po wierzchu posypujemy czekoladowymi kamyczkami. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy/suszymy bezę przez 1 ½ godziny.
Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółta, cukier, cukier cynamonowy i ucieramy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Następnie dodajemy mleko i majonez i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka.
Jak ciasto wystygnie wyjmujemy z formy i kroimy na pół, na dwa blaty.
Przygotowanie kremu:
Krem tortowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (zawartość torebki wsypujemy do 300 ml mleka i miksujemy). W drugiej misce łączymy serek mascarpone z masą krówkową. Następnie do masy krówkowej łyżka po łyżce dodajemy krem tortowy ciągle miksując aż składniki się połączą.
Jeśli krem będzie zbyt rzadki do przekładania tortu należy go włożyć do lodówki na jakąś godzinę by stężał.
Gotowym kremem przekładamy na przemian blat ciasta, na krem kładziemy bezę, znowu krem, drugi blat ciasta, krem i drugą bezę oraz smarujemy boki ciasta. Dodatkowo boki ciasta posypujemy posypką karmelową. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch ciasta i ozdabiamy orzechami włoskimi. Tort kajmakowy z bezą posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy przez kilka godzin.
Tomasz
Written on 20 grudnia 2015
Tort wygląda nieziemsko, uwielbiam takie połączenia. Gdzie można go zjeść? 😉 Wart milion dolców!
Marta
Written on 20 grudnia 2015
Zapraszam do Ostromecka (koło Bydgoszczy) 🙂
Ale w Lublinie mam też rodzinę 😉
Teresa
Written on 21 grudnia 2015
Zdjęcia torciku tylko pobudzają kubki smakowe. Spróbuję wypróbować przepis i może go zaproponuję klientom, Mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko temu, Marto. Pogodnych i Radosnych Świąt.
Marta
Written on 21 grudnia 2015
Tereso, cieszę się, że tort się podoba i mam nadzieję, że klientom zasmakuje. Zamiast kajmakowego możesz też użyć kremu chałwowego. Pozdrawiam serdecznie
Programista w kuchni
Written on 23 grudnia 2015
Rewelacja! 🙂 Wszystkie fotki mega ale to z pojedynczym kawałkiem fenomenalne. Aż się chce po niego sięgnąć 🙂
Marta
Written on 23 grudnia 2015
Cieszę się, że ciasto/zdjęcia kuszą i zachęcają do konsumpcji. Polecam ten torcik! Pozdrawiam serdecznie
ami
Written on 26 grudnia 2015
Rewelacyjny przepis! Tort wygląda wprost fantastycznie i musi nieziemsko smakować!
Marta
Written on 26 grudnia 2015
Dziękuję bardzo za miłe słowa, a torcik polecam! Pozdrawiam serdecznie