Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tort mango
44
Tort mango
  • Tort mango

Dziś mam dla Was przepis na obłędny Tort mango, który możecie przygotować na nadchodzące Święta! Ciasto przygotowałam bez jajek. Dodałam do niego przepyszną pulpę mango dzięki czemu jest lekkie i wilgotne. Smak podkręca również smarowidło z marakui i krem z serka mascarpone. Produkty potrzebne do przygotowania tego tortu kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.

2925.900 - Tort mango

Składniki na ciasto:

  • 430 g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 275 g cukru pudru
  • 420 g Pulpy mango Kesar 850 g Kuchnie Świata
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 130 ml oleju

Składniki na krem mango:

Dodatkowo:

2946 - Tort mango

Przygotowanie ciasta:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i kardamon. W drugiej cukier puder, pulpę mango, mleko i olej – składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do suchych składników dodajemy mokre i dosłownie kilka chwil mieszamy aż składniki się połączą – WAŻNE żeby nie mieszać długo składników bo ciasto będzie zbite i twarde!

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Trzy okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do tortownic. Pieczemy przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formach do ostygnięcia przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odkładamy na bok do całkowitego ostygnięcia.

3060.900 - Tort mango

Przygotowanie kremu mango:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pulpę mango. Miksujemy kilka minut i łyżka po łyżce do masy dodajemy serek mascarpone.

Pierwszy i drugi blat smarujemy smarowidłem z marakui, a następnie przekładamy kremem z mango (kilka łyżek odkładamy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta smarujemy ciekną warstwą kremu.

Żurawinę moczymy w wodzie, a następnie obtaczamy w cukrze. Dekorujemy nią wierzch tortu.

Tort mango przechowujemy w lodówce.

3213.900 - Tort mango

3215.900 - Tort mango

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Ania

    Written on 11 stycznia 2021

    Przepięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje 🙂 nie wykorzystywałam jeszcze w moich wypiekach mango, ale ciekawi mnie takie połączenie smakowe. Na pewno wypróbuję przepis i mam nadzieję, że tort wyjdzie tak okazały jak Twój. Często korzystam z Twoich przepisów i zawsze znajdę coś dla siebie 🙂

    Odpowiedz
  • Monika Dzworowska

    Written on 28 lutego 2021

    Witam!Uwielbiam mango i kusi mnie żeby zrobić ten pięknie wyglądający tort na Wielkanoc mam jednak kilka pytań:Czy ciasto przypomina biszkopt?Czy mogę upiec jedno wysokie w rancie i potem tylko przekroić na 3 części?Co daje kardamon w przepisie?Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 28 lutego 2021

      Moniko, niestety nie polecam upieczenia jednego ciasta ponieważ ciasto nie rośnie aż tak wysokie jak biszkopt. W smaku przypomina ucierane ciasta, jest delikatne i wilgotne. Co do kardamonu, to można go pominąć i zastąpić np. wanilią. Osobiście lubię jego aromat dlatego dodałam go do przepisu. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Monika Dzworowska

    Written on 28 lutego 2021

    Dziękuję za szybką odpowiedź Myślisz że mogłabym zrobić ten tort na tradycyjnym biszkopcie?Czy lepiej sztywno trzymać się Twojego przepisu?

    Odpowiedz
  • Oliwia

    Written on 3 marca 2021

    Przepis wydaje się super, ale czy da się czymś zastąpić smarowidło z marakui? Na kuchniach świata niedostępne, nigdzie indziej nie mogę znaleźć a bardzo chciałabym je zrobić :((

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 3 marca 2021

      Oczywiście, że możesz je zastąpić. Doprze sprawdzą się lekko kwaśne dżemy (brzoskwinia, morela itp.), lemon curd. Jeśli dżem będzie gęsty dodaje do niego 1-2 łyżki gorącej wody, tak aby ciasto nim nasączyć. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Emilia

    Written on 27 marca 2021

    Cześć, czy ta masa sprawdzi się także do tynkowania? Chciałabym ją zabarwić i obłożyć tort z wierzchu. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  • Anna

    Written on 1 kwietnia 2021

    Witam. Wygląda przepysznie, ale mam pytanko ile tej pulpy mango trzeba dać?

    Odpowiedz
  • Karolina

    Written on 9 kwietnia 2021

    Właśnie znalazłam Twój przepis:) mam upieczony biszkopt i chciałabym zrobić krem z mango ale mam tylko mrożone. Czy można wykorzystać mrożone?

    Odpowiedz
  • Teresa

    Written on 14 kwietnia 2021

    Przygotowujemy 3 foremki ale przelewamy do dwóch??? Ja wszystko rozumiem ale może przeczytać ktoś kto nie zrozumie 😉 Poza tym tort wygląda obłędnie, zrobię mężowi na urodziny – to jego smaki. pozdrawiam Teresa

    Odpowiedz
  • Anna

    Written on 15 kwietnia 2021

    Witam, czy smarowidło z marakui można zastąpić zwyczjaną puplą z marakui? Pozdawiam

    Odpowiedz
  • Patrycja

    Written on 16 kwietnia 2021

    Hej. Kupilam mango w puszce myśląc, że będzie to pulpa. Owoce po odsączeniu maja 250 gr jak mogę rozwiązać problem ? Juz pomieszałam składniki suche.

    Odpowiedz
  • Patrycja

    Written on 16 kwietnia 2021

    Jeśli zmiksuje cały sok z owocem będzie 420 g ale obawiam się żeby nie była zbyt rzadka :/

    Odpowiedz
  • Patrycja

    Written on 16 kwietnia 2021

    Udało się kupić 2 puszki mango 🙂 będziemy działać oby się udało;)

    Odpowiedz
  • Dorota C

    Written on 14 maja 2021

    Hej! Mam pytanie, ponieważ moja przyjaciółka jest miłośniczką wszystkiego co z mango i planowałam zrobić dla niej tort z Twojego przepisu, pojawia się jednak jeden logistyczny problem. Nie mam trzech foremek tortowych ani przestrzeni w piekarniku na to, zaś moja kumpela po technikum gastronomicznym mówi, że ze względu na zawartość sody w cieście, robienie każdego pięterka po kolei niesie ze sobą ryzyko drastycznego spadku jakości przez różnice w konsystencji w zależności od czasu stania. Czy to prawda? Czy byłabyś może w stanie zasugerować jakąś alternatywę, aby zrobić taki tort w skromnej kuchni? Ze składnikami nie miałam problemu, bo Poznań to duże miasto i jak się chce to znajdzie się wszystko, są tylko ograniczenia w przestrzeni domowej 🙂 Z góry dziękuję za pomoc!

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 14 maja 2021

      Doroto, ciasto rzeczywiście nie powinno długo stać. Możesz zawsze użyć np. dwóch większych foremek, jednak jeśli one też się nie zmieszczą w piekarniku to możesz podzielić porcje ciasta na 3 i upiec blaty na raty :). Np. jeden wieczorem, kolejny rano itp. Od razu zaznaczam, że to ciasto nie jest jak biszkopt, więc nie można upiec jednego wysokiego i przekroić na 3 placki.

      Odpowiedz
  • Milena Surus

    Written on 7 lipca 2021

    Witaj, czy ten krem jest stabilny i jednocześnie lekki, mimo obecności masła?

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 7 lipca 2021

      Witaj, wprawdzie w składnikach jest masło ale krem nie jest taki ciężki jak klasyczne maślane kremy. Krem jest na tyle stabilny żeby przełożyć ciasto i udekorować nim tort. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Karolina Bajorska

    Written on 12 lipca 2021

    Śliczny i napewno pyszny. Ja ma pytanie a ustrojenie to żurawina i co jeszcze tam jest.

    Odpowiedz
  • Marta Pełka

    Written on 20 lipca 2021

    Czy składniki na krem z mango mają być w temperaturze pokojowej ? Dodałam zimny serek i krem się zważył.

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 21 lipca 2021

      zawsze serek wyjmuje trochę wcześniej. Przykro mi, że krem się zważył. Wydaje mi się, że mogłaś dodać też za duże porcje serka na raz.

      Odpowiedz
  • Malwina

    Written on 23 sierpnia 2021

    Czy dzieląc proporcje na ciasto x3 i piekąc je osobno czas pieczenia się nie zmienia ?

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 24 sierpnia 2021

      jeśli pieczesz oddzielnie każdy blat to czas pieczenia jednego wynosi ok 40-45 minut. Ja umieszczam na raz w piekarniku 3 tortownice. Zdarza się, że te na górnej półce szybciej się upieką o kilka minut od tych na dolnych – sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już suche.

      Odpowiedz
  • Malwina

    Written on 24 sierpnia 2021

    Bardzo dziękuję za odpowiedz, pytałam poniewaz pieklam sam jeden blat na probe, pieklam 40 minut i kiedy chcialam sprawdzic czy patyk bedzie suchy wtedy ciasto opadlo, ale o dziwo jak wystygło okazało się ze nie ma zakalca jest pulchne i przepyszne ! Serdecznie dziękuję za ten przepis
    P.s. krem jest przepyszny

    Odpowiedz
  • Kasia Sq

    Written on 13 marca 2022

    Mam pytanie : planuje zrobić tort z pulpy mango i marakui może dodam żelkę z marakui. Czy do tego tortu może pasować również krem z zblendowanymi brzoskwiniami z puszki?

    Odpowiedz
  • Sandra

    Written on 2 kwietnia 2022

    Witaj mam tylko 1 puszke pulpy z mango i 1 z papai mogę pomieszać papaje albo banana z mango nie zepsuję to smaku

    Odpowiedz
  • Bożena

    Written on 12 maja 2022

    Szukam właśnie takiego biszkoptowego ciasta z pulpa z mango – czy jest ono w miarę wilgotne czy trzeba nasączać? i czy z tej porcji można upiec jeden blat w tortownicy 26cm? pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Ina

    Written on 1 lipca 2022

    Nie ma podanego czasu miksowania z mascarpone. Zważył mi się trzy razy pod rząd, czas krecenia był różny moc tak samo. Wina mascarpone czy robię coś nie tak? Dodam że robiłam w maju pierwszy raz I wyszedl rewelacja!
    Nie wiem co robię źle

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź