Dziś mam dla Was przepis na obłędny Tort mango, który możecie przygotować na nadchodzące Święta! Ciasto przygotowałam bez jajek. Dodałam do niego przepyszną pulpę mango dzięki czemu jest lekkie i wilgotne. Smak podkręca również smarowidło z marakui i krem z serka mascarpone. Produkty potrzebne do przygotowania tego tortu kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki na ciasto:
- 430 g mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 szczypta soli
- 275 g cukru pudru
- 420 g Pulpy mango Kesar 850 g Kuchnie Świata
- 120 ml mleka 3,2%
- 130 ml oleju
Składniki na krem mango:
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 100 g Pulpy mango Kesar 850 g Kuchnie Świata
- 500 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- Passionfruit Curd, smarowidło z marakui
- 1 garść świeżej żurawiny
- 4 łyzki cukru
Przygotowanie ciasta:
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i kardamon. W drugiej cukier puder, pulpę mango, mleko i olej – składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do suchych składników dodajemy mokre i dosłownie kilka chwil mieszamy aż składniki się połączą – WAŻNE żeby nie mieszać długo składników bo ciasto będzie zbite i twarde!
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Trzy okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do tortownic. Pieczemy przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formach do ostygnięcia przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odkładamy na bok do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu mango:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pulpę mango. Miksujemy kilka minut i łyżka po łyżce do masy dodajemy serek mascarpone.
Pierwszy i drugi blat smarujemy smarowidłem z marakui, a następnie przekładamy kremem z mango (kilka łyżek odkładamy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta smarujemy ciekną warstwą kremu.
Żurawinę moczymy w wodzie, a następnie obtaczamy w cukrze. Dekorujemy nią wierzch tortu.
Tort mango przechowujemy w lodówce.
Ania
Written on 11 stycznia 2021
Przepięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje 🙂 nie wykorzystywałam jeszcze w moich wypiekach mango, ale ciekawi mnie takie połączenie smakowe. Na pewno wypróbuję przepis i mam nadzieję, że tort wyjdzie tak okazały jak Twój. Często korzystam z Twoich przepisów i zawsze znajdę coś dla siebie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 29 stycznia 2021
Bardzo się cieszę
Monika Dzworowska
Written on 28 lutego 2021
Witam!Uwielbiam mango i kusi mnie żeby zrobić ten pięknie wyglądający tort na Wielkanoc mam jednak kilka pytań:Czy ciasto przypomina biszkopt?Czy mogę upiec jedno wysokie w rancie i potem tylko przekroić na 3 części?Co daje kardamon w przepisie?Pozdrawiam.
Kuchnia Marty
Written on 28 lutego 2021
Moniko, niestety nie polecam upieczenia jednego ciasta ponieważ ciasto nie rośnie aż tak wysokie jak biszkopt. W smaku przypomina ucierane ciasta, jest delikatne i wilgotne. Co do kardamonu, to można go pominąć i zastąpić np. wanilią. Osobiście lubię jego aromat dlatego dodałam go do przepisu. Pozdrawiam
Monika Dzworowska
Written on 28 lutego 2021
Dziękuję za szybką odpowiedź Myślisz że mogłabym zrobić ten tort na tradycyjnym biszkopcie?Czy lepiej sztywno trzymać się Twojego przepisu?
Kuchnia Marty
Written on 28 lutego 2021
Oczywiście, że biszkopt będzie pasował. Możesz go nawet nasączyć pulpą mango. Będzie pyszny 🙂
Oliwia
Written on 3 marca 2021
Przepis wydaje się super, ale czy da się czymś zastąpić smarowidło z marakui? Na kuchniach świata niedostępne, nigdzie indziej nie mogę znaleźć a bardzo chciałabym je zrobić :((
Kuchnia Marty
Written on 3 marca 2021
Oczywiście, że możesz je zastąpić. Doprze sprawdzą się lekko kwaśne dżemy (brzoskwinia, morela itp.), lemon curd. Jeśli dżem będzie gęsty dodaje do niego 1-2 łyżki gorącej wody, tak aby ciasto nim nasączyć. Pozdrawiam
Emilia
Written on 27 marca 2021
Cześć, czy ta masa sprawdzi się także do tynkowania? Chciałabym ją zabarwić i obłożyć tort z wierzchu. Pozdrawiam!
Kuchnia Marty
Written on 1 kwietnia 2021
Powinna się sprawdzić. Jednak lepszy efekt dają kremy maślane
Anna
Written on 1 kwietnia 2021
Witam. Wygląda przepysznie, ale mam pytanko ile tej pulpy mango trzeba dać?
Kuchnia Marty
Written on 1 kwietnia 2021
Anno, w przepisie w składnikach są dokładne ilości podane 🙂
Pozdrawiam
Karolina
Written on 9 kwietnia 2021
Właśnie znalazłam Twój przepis:) mam upieczony biszkopt i chciałabym zrobić krem z mango ale mam tylko mrożone. Czy można wykorzystać mrożone?
Kuchnia Marty
Written on 16 kwietnia 2021
Myślę, że tak! Wystarczy je rozmrozić i zmiksować/przetrzeć na mus. Gdyby był bardzo gęsty należy go odrobinę rozrzedzić
Teresa
Written on 14 kwietnia 2021
Przygotowujemy 3 foremki ale przelewamy do dwóch??? Ja wszystko rozumiem ale może przeczytać ktoś kto nie zrozumie 😉 Poza tym tort wygląda obłędnie, zrobię mężowi na urodziny – to jego smaki. pozdrawiam Teresa
Kuchnia Marty
Written on 16 kwietnia 2021
Tereso! Bardzo dziękuję za czujność! Oczywiście ciasto powinniśmy przelać do 3 tortownic 🙂
Pozdrawiam
Anna
Written on 15 kwietnia 2021
Witam, czy smarowidło z marakui można zastąpić zwyczjaną puplą z marakui? Pozdawiam
Kuchnia Marty
Written on 16 kwietnia 2021
Oczywiście, że tak
Patrycja
Written on 16 kwietnia 2021
Hej. Kupilam mango w puszce myśląc, że będzie to pulpa. Owoce po odsączeniu maja 250 gr jak mogę rozwiązać problem ? Juz pomieszałam składniki suche.
Kuchnia Marty
Written on 16 kwietnia 2021
Patrycjo, próbuj zmiksować/przetrzeć je ma mus, jeśli zostało Ci trochę syropu, w którym był owoce możesz odrobinę dodać.
Patrycja
Written on 16 kwietnia 2021
Czy zbyt mała ilość mango nie wpłynie na ciasto? 🙂
Kuchnia Marty
Written on 16 kwietnia 2021
Ilość pulpy/musu musi się zgadzać z ilością z przepisu
Patrycja
Written on 16 kwietnia 2021
Jeśli zmiksuje cały sok z owocem będzie 420 g ale obawiam się żeby nie była zbyt rzadka :/
Kuchnia Marty
Written on 16 kwietnia 2021
Na pewno będzie za rzadkie! Jeśli chodzi o syrop do max 2-3 łyżki można dodać
Patrycja
Written on 16 kwietnia 2021
Udało się kupić 2 puszki mango 🙂 będziemy działać oby się udało;)
Dorota C
Written on 14 maja 2021
Hej! Mam pytanie, ponieważ moja przyjaciółka jest miłośniczką wszystkiego co z mango i planowałam zrobić dla niej tort z Twojego przepisu, pojawia się jednak jeden logistyczny problem. Nie mam trzech foremek tortowych ani przestrzeni w piekarniku na to, zaś moja kumpela po technikum gastronomicznym mówi, że ze względu na zawartość sody w cieście, robienie każdego pięterka po kolei niesie ze sobą ryzyko drastycznego spadku jakości przez różnice w konsystencji w zależności od czasu stania. Czy to prawda? Czy byłabyś może w stanie zasugerować jakąś alternatywę, aby zrobić taki tort w skromnej kuchni? Ze składnikami nie miałam problemu, bo Poznań to duże miasto i jak się chce to znajdzie się wszystko, są tylko ograniczenia w przestrzeni domowej 🙂 Z góry dziękuję za pomoc!
Kuchnia Marty
Written on 14 maja 2021
Doroto, ciasto rzeczywiście nie powinno długo stać. Możesz zawsze użyć np. dwóch większych foremek, jednak jeśli one też się nie zmieszczą w piekarniku to możesz podzielić porcje ciasta na 3 i upiec blaty na raty :). Np. jeden wieczorem, kolejny rano itp. Od razu zaznaczam, że to ciasto nie jest jak biszkopt, więc nie można upiec jednego wysokiego i przekroić na 3 placki.
Milena Surus
Written on 7 lipca 2021
Witaj, czy ten krem jest stabilny i jednocześnie lekki, mimo obecności masła?
Kuchnia Marty
Written on 7 lipca 2021
Witaj, wprawdzie w składnikach jest masło ale krem nie jest taki ciężki jak klasyczne maślane kremy. Krem jest na tyle stabilny żeby przełożyć ciasto i udekorować nim tort. Pozdrawiam
Karolina Bajorska
Written on 12 lipca 2021
Śliczny i napewno pyszny. Ja ma pytanie a ustrojenie to żurawina i co jeszcze tam jest.
Kuchnia Marty
Written on 12 lipca 2021
Oprócz żurawiny jest tam rozmaryn i kumkwaty. Pozdrawiam
Marta Pełka
Written on 20 lipca 2021
Czy składniki na krem z mango mają być w temperaturze pokojowej ? Dodałam zimny serek i krem się zważył.
Kuchnia Marty
Written on 21 lipca 2021
zawsze serek wyjmuje trochę wcześniej. Przykro mi, że krem się zważył. Wydaje mi się, że mogłaś dodać też za duże porcje serka na raz.
Malwina
Written on 23 sierpnia 2021
Czy dzieląc proporcje na ciasto x3 i piekąc je osobno czas pieczenia się nie zmienia ?
Kuchnia Marty
Written on 24 sierpnia 2021
jeśli pieczesz oddzielnie każdy blat to czas pieczenia jednego wynosi ok 40-45 minut. Ja umieszczam na raz w piekarniku 3 tortownice. Zdarza się, że te na górnej półce szybciej się upieką o kilka minut od tych na dolnych – sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już suche.
Malwina
Written on 24 sierpnia 2021
Bardzo dziękuję za odpowiedz, pytałam poniewaz pieklam sam jeden blat na probe, pieklam 40 minut i kiedy chcialam sprawdzic czy patyk bedzie suchy wtedy ciasto opadlo, ale o dziwo jak wystygło okazało się ze nie ma zakalca jest pulchne i przepyszne ! Serdecznie dziękuję za ten przepis
P.s. krem jest przepyszny
Kuchnia Marty
Written on 20 września 2021
Bardzo się cieszę, że tort się udał i smakował 🙂
Kasia Sq
Written on 13 marca 2022
Mam pytanie : planuje zrobić tort z pulpy mango i marakui może dodam żelkę z marakui. Czy do tego tortu może pasować również krem z zblendowanymi brzoskwiniami z puszki?
Sandra
Written on 2 kwietnia 2022
Witaj mam tylko 1 puszke pulpy z mango i 1 z papai mogę pomieszać papaje albo banana z mango nie zepsuję to smaku
Bożena
Written on 12 maja 2022
Szukam właśnie takiego biszkoptowego ciasta z pulpa z mango – czy jest ono w miarę wilgotne czy trzeba nasączać? i czy z tej porcji można upiec jeden blat w tortownicy 26cm? pozdrawiam
Ina
Written on 1 lipca 2022
Nie ma podanego czasu miksowania z mascarpone. Zważył mi się trzy razy pod rząd, czas krecenia był różny moc tak samo. Wina mascarpone czy robię coś nie tak? Dodam że robiłam w maju pierwszy raz I wyszedl rewelacja!
Nie wiem co robię źle
Kuchnia Marty
Written on 14 lipca 2022
Serek (i inne produkty) powiniem mieć temeraturę pokojową.
Jagoda
Written on 25 stycznia 2023
Ile ma być tej pupy mango 100 gr czy 850 gr
Kuchnia Marty
Written on 25 stycznia 2023
W kremie jest 100g (850g dotyczy pojemności puszki, której użyłam)