Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tort mango
12
Tort mango
  • Tort mango

Dziś mam dla Was przepis na obłędny Tort mango, który możecie przygotować na nadchodzące Święta! Ciasto przygotowałam bez jajek. Dodałam do niego przepyszną pulpę mango dzięki czemu jest lekkie i wilgotne. Smak podkręca również smarowidło z marakui i krem z serka mascarpone. Produkty potrzebne do przygotowania tego tortu kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.

2925.900 - Tort mango

Składniki na ciasto:

  • 430 g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 275 g cukru pudru
  • 420 g Pulpy mango Kesar 850 g Kuchnie Świata
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 130 ml oleju

Składniki na krem mango:

Dodatkowo:

2946 - Tort mango

Przygotowanie ciasta:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i kardamon. W drugiej cukier puder, pulpę mango, mleko i olej – składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do suchych składników dodajemy mokre i dosłownie kilka chwil mieszamy aż składniki się połączą – WAŻNE żeby nie mieszać długo składników bo ciasto będzie zbite i twarde!

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Trzy okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do dwóch tortownic. Pieczemy przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formach do ostygnięcia przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odkładamy na bok do całkowitego ostygnięcia.

3060.900 - Tort mango

Przygotowanie kremu mango:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pulpę mango. Miksujemy kilka minut i łyżka po łyżce do masy dodajemy serek mascarpone.

Pierwszy i drugi blat smarujemy smarowidłem z marakui, a następnie przekładamy kremem z mango (kilka łyżek odkładamy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta smarujemy ciekną warstwą kremu.

Żurawinę moczymy w wodzie, a następnie obtaczamy w cukrze. Dekorujemy nią wierzch tortu.

Tort mango przechowujemy w lodówce.

3213.900 - Tort mango

3215.900 - Tort mango

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Ania

    Written on 11 stycznia 2021

    Przepięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje 🙂 nie wykorzystywałam jeszcze w moich wypiekach mango, ale ciekawi mnie takie połączenie smakowe. Na pewno wypróbuję przepis i mam nadzieję, że tort wyjdzie tak okazały jak Twój. Często korzystam z Twoich przepisów i zawsze znajdę coś dla siebie 🙂

    Odpowiedz
  • Monika Dzworowska

    Written on 28 lutego 2021

    Witam!Uwielbiam mango i kusi mnie żeby zrobić ten pięknie wyglądający tort na Wielkanoc mam jednak kilka pytań:Czy ciasto przypomina biszkopt?Czy mogę upiec jedno wysokie w rancie i potem tylko przekroić na 3 części?Co daje kardamon w przepisie?Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 28 lutego 2021

      Moniko, niestety nie polecam upieczenia jednego ciasta ponieważ ciasto nie rośnie aż tak wysokie jak biszkopt. W smaku przypomina ucierane ciasta, jest delikatne i wilgotne. Co do kardamonu, to można go pominąć i zastąpić np. wanilią. Osobiście lubię jego aromat dlatego dodałam go do przepisu. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Monika Dzworowska

    Written on 28 lutego 2021

    Dziękuję za szybką odpowiedź Myślisz że mogłabym zrobić ten tort na tradycyjnym biszkopcie?Czy lepiej sztywno trzymać się Twojego przepisu?

    Odpowiedz
  • Oliwia

    Written on 3 marca 2021

    Przepis wydaje się super, ale czy da się czymś zastąpić smarowidło z marakui? Na kuchniach świata niedostępne, nigdzie indziej nie mogę znaleźć a bardzo chciałabym je zrobić :((

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 3 marca 2021

      Oczywiście, że możesz je zastąpić. Doprze sprawdzą się lekko kwaśne dżemy (brzoskwinia, morela itp.), lemon curd. Jeśli dżem będzie gęsty dodaje do niego 1-2 łyżki gorącej wody, tak aby ciasto nim nasączyć. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Emilia

    Written on 27 marca 2021

    Cześć, czy ta masa sprawdzi się także do tynkowania? Chciałabym ją zabarwić i obłożyć tort z wierzchu. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  • Anna

    Written on 1 kwietnia 2021

    Witam. Wygląda przepysznie, ale mam pytanko ile tej pulpy mango trzeba dać?

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź