Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tort mango
Tort mango
  • Tort mango

Dziś mam dla Was przepis na obłędny Tort mango, który możecie przygotować na nadchodzące Święta! Ciasto przygotowałam bez jajek. Dodałam do niego przepyszną pulpę mango dzięki czemu jest lekkie i wilgotne. Smak podkręca również smarowidło z marakui i krem z serka mascarpone. Produkty potrzebne do przygotowania tego tortu kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.

2925.900 - Tort mango

Składniki na ciasto:

  • 430 g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli
  • 275 g cukru pudru
  • 420 g Pulpy mango Kesar 850 g Kuchnie Świata
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 130 ml oleju

Składniki na krem mango:

Dodatkowo:

2946 - Tort mango

Przygotowanie ciasta:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i kardamon. W drugiej cukier puder, pulpę mango, mleko i olej – składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do suchych składników dodajemy mokre i dosłownie kilka chwil mieszamy aż składniki się połączą – WAŻNE żeby nie mieszać długo składników bo ciasto będzie zbite i twarde!

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Trzy okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do dwóch tortownic. Pieczemy przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formach do ostygnięcia przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odkładamy na bok do całkowitego ostygnięcia.

3060.900 - Tort mango

Przygotowanie kremu mango:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pulpę mango. Miksujemy kilka minut i łyżka po łyżce do masy dodajemy serek mascarpone.

Pierwszy i drugi blat smarujemy smarowidłem z marakui, a następnie przekładamy kremem z mango (kilka łyżek odkładamy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta smarujemy ciekną warstwą kremu.

Żurawinę moczymy w wodzie, a następnie obtaczamy w cukrze. Dekorujemy nią wierzch tortu.

Tort mango przechowujemy w lodówce.

3213.900 - Tort mango

3215.900 - Tort mango

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź