Dziś mam dla Was przepis na obłędny Tort mango, który możecie przygotować na nadchodzące Święta! Ciasto przygotowałam bez jajek. Dodałam do niego przepyszną pulpę mango dzięki czemu jest lekkie i wilgotne. Smak podkręca również smarowidło z marakui i krem z serka mascarpone. Produkty potrzebne do przygotowania tego tortu kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki na ciasto:
- 430 g mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 szczypta soli
- 275 g cukru pudru
- 420 g Pulpy mango Kesar 850 g Kuchnie Świata
- 120 ml mleka 3,2%
- 130 ml oleju
Składniki na krem mango:
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 100 g Pulpy mango Kesar 850 g Kuchnie Świata
- 500 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- Passionfruit Curd, smarowidło z marakui
- 1 garść świeżej żurawiny
- 4 łyzki cukru
Przygotowanie ciasta:
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i kardamon. W drugiej cukier puder, pulpę mango, mleko i olej – składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do suchych składników dodajemy mokre i dosłownie kilka chwil mieszamy aż składniki się połączą – WAŻNE żeby nie mieszać długo składników bo ciasto będzie zbite i twarde!
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Trzy okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do dwóch tortownic. Pieczemy przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formach do ostygnięcia przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odkładamy na bok do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu mango:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pulpę mango. Miksujemy kilka minut i łyżka po łyżce do masy dodajemy serek mascarpone.
Pierwszy i drugi blat smarujemy smarowidłem z marakui, a następnie przekładamy kremem z mango (kilka łyżek odkładamy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta smarujemy ciekną warstwą kremu.
Żurawinę moczymy w wodzie, a następnie obtaczamy w cukrze. Dekorujemy nią wierzch tortu.
Tort mango przechowujemy w lodówce.