Jako, że Święta zbliżają się wielkimi krokami i powoli zaczynamy zastanawiać się nad świątecznym menu, to mam dla Was przepis na Tort marchewkowy z kremem jabłkowym! Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio przygotowałam i jadłam. Bardzo wilgotne, słodkie, pełne kandyzowanej skórki pomarańczowej i suszonych wiśni. O obłędnym aromacie korzennych przypraw!
Do tego krem z dodatkiem musu jabłkowego i przypraw do szarlotki. Już od pierwszego kęsa wyczuwamy smak i aromat rozgrzewającego cynamonu i pieczonych jabłek.
Postanowiłam się przyłączyć do wspólnego, świątecznego gotowania z marką Ambition i podzielić się z Wami tym przepisem! Was dodatkowo zachęcam do odwiedzenia strony http://ambition.pl/ Znajdziecie tam szeroki wybór akcesoriów kuchennych, naczyń go gotowania i pieczenia oraz pięknych serwisów obiadowych idealnych na prezent dla kogoś bliskiego lub udekorowanie świętego stołu.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- 180 ml oleju rzepakowego
- 4 duże jajka
- 250 g brązowego cukru
- 100 g białego cukru
- 100 g musu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g startej marchewki na dużych oczkach
- 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 garść suszonych wiśni
Składniki na krem jabłkowy:
- 120 g miękkiego masła
- 65-75 g cukru pudru (zależy jak bardzo słodki jest mus)
- 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu
- 50 g musu jabłkowego
- 500 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- orzechy do dekoracji
- żurawina świeża
Przygotowanie ciasta marchewkowego:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dwie okrągłe foremki o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam 3 malutkich foremek ok. 15 cm), boki można posypać kaszą manna.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól oraz biały i brązowy cukier aż dobrze się połączą.
W drugiej misce mieszamy olej, jajka, mus jabłkowy, skórkę kandyzowaną, drobno pokrojone suszone wiśnie i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy, aż składniki się dobrze połączą.
Zawartość obu misek łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką lub gumową szpatułką do momentu połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do dwóch tortownic. Pieczemy przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka – czas pieczenia zależy od gęstości musu i wielkości foremki, dlatego najlepiej sprawdzać wbijając patyczek. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formach do ostygnięcia przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odkładamy na bok do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu pomarańczowego:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przyprawę do szarlotki i mus jabłkowy. Miksujemy kilka minut i łyżka po łyżce do masy dodajemy serek mascarpone.
Przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta. Wierzchnią warstwę kremu dekorujemy orzechami, żurawiną i świątecznymi dekoracjami.
Tort marchewkowo z kremem jabłkowym wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!