Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tort marchewkowy z kremem jabłkowym
Tort marchewkowy z kremem jabłkowym
  • Tort marchewkowy z kremem jabłkowym

Jako, że Święta zbliżają się wielkimi krokami i powoli zaczynamy zastanawiać się nad świątecznym menu, to mam dla Was przepis na Tort marchewkowy z kremem jabłkowym! Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio przygotowałam i jadłam. Bardzo wilgotne, słodkie, pełne kandyzowanej skórki pomarańczowej i suszonych wiśni. O obłędnym aromacie korzennych przypraw!

Do tego krem z dodatkiem musu jabłkowego i przypraw do szarlotki. Już od pierwszego kęsa wyczuwamy smak i aromat rozgrzewającego cynamonu i pieczonych jabłek.

Postanowiłam się przyłączyć do wspólnego, świątecznego gotowania z marką Ambition i podzielić się z Wami tym przepisem! Was dodatkowo zachęcam do odwiedzenia strony http://ambition.pl/ Znajdziecie tam szeroki wybór akcesoriów kuchennych, naczyń go gotowania i pieczenia oraz pięknych serwisów obiadowych idealnych na prezent dla kogoś bliskiego lub udekorowanie świętego stołu.

Tort marchewkowy z kremem jabłkowym

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 4 duże jajka
  • 250 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 100 g musu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g startej marchewki na dużych oczkach
  • 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 garść suszonych wiśni

 

Składniki na krem jabłkowy:

  • 120 g miękkiego masła
  • 65-75 g cukru pudru (zależy jak bardzo słodki jest mus)
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu
  • 50 g musu jabłkowego
  • 500 g serka mascarpone

 

Dodatkowo:

  • orzechy do dekoracji
  • żurawina świeża

Tort marchewkowy z kremem jabłkowymTort marchewkowy z kremem jabłkowym

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dwie okrągłe foremki o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam 3 malutkich foremek ok. 15 cm), boki można posypać kaszą manna.

Tort marchewkowy z kremem jabłkowym

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól oraz biały i brązowy cukier aż dobrze się połączą.

W drugiej misce mieszamy olej, jajka, mus jabłkowy, skórkę kandyzowaną, drobno pokrojone suszone wiśnie i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i mieszamy, aż składniki się dobrze połączą.

Zawartość obu misek łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką lub gumową szpatułką do momentu połączenia się składników.

Tort marchewkowy z kremem jabłkowym

Ciasto przelewamy do dwóch tortownic. Pieczemy przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka – czas pieczenia zależy od gęstości musu i wielkości foremki, dlatego najlepiej sprawdzać wbijając patyczek. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formach do ostygnięcia przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odkładamy na bok do całkowitego ostygnięcia.

Tort marchewkowy z kremem jabłkowym

Przygotowanie kremu pomarańczowego:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przyprawę do szarlotki i mus jabłkowy. Miksujemy kilka minut i łyżka po łyżce do masy dodajemy serek mascarpone.

Przygotowanym kremem przekładamy blaty ciasta. Wierzchnią warstwę kremu dekorujemy orzechami, żurawiną i świątecznymi dekoracjami.

Tort marchewkowo z kremem jabłkowym wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Tort marchewkowy z kremem jabłkowym


Przepis na udane święta

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź