Tort Pavlova z mango to pyszna krucha beza z delikatnym śmietanowym kremem z kawałkami czekolady toffi i świeżym mango, polana sosem z mango i smażonej skórki pomarańczy. Dla mnie to kulinarna poezja!
Składniki na beze:
- 6 białek z dużych jaj
- 350 g cukru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- masło do wysmarowania blachy
Składniki na krem:
- 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady o smaku toffi drobno posiekanej
Składniki na sos z mango i smażonej skórki pomarańczy:
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczy
- 1 małe mango
- 1 łyżka miodu naturalnego
- sok z ½ pomarańczy
- szczypta kardamonu
Dodatkowo:
- 1 duże mango
- 20 g białej czekolady
Przygotowanie bezy:
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm (np. od okrągłej tortownicy).
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.
Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.
Przygotowanie sosu z mango i smażonej skórki pomarańczy:
Mango obrać, pokroić ma kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać miód, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kardamon. Zmiksować na gładki sos i schować do lodówki.
Przygotowanie kremu:
Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.
Drugie mango również obrać i pokroić w cienkie plasterki. Białą czekoladę zetrzeć na tarce.
Wykonanie:
Bezę przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć delikatnie krem, a następnie udekorować plasterkami mango. Całość polać sosem i posypać czekoladą.
Pavlovą przechowywać w lodówce.
Healthy Maniacs
Written on 17 grudnia 2014
Poezja to dobre słowo. I przepiękne zdjęcia 🙂
Marta
Written on 17 grudnia 2014
Dziękuję 😀